Overschakelen naar lenzen: voordelen en tips

En ook hoe je aan lenzen kunt wennen.

lenzen

Denk je eraan om over te schakelen naar lenzen? Dat snappen we best, want contactlenzen hebben een flink aantal voordelen ten opzichte van een bril. In dit artikel zetten we die voordelen voor je op een rij én geven we je tips om te wennen aan het dragen van lenzen.

De voordelen van lenzen

Je hebt veel meer bewegingsvrijheid
Een groot voordeel van lenzen is dat je meer bewegingsvrijheid hebt. Handig in het dagelijks leven, nóg handiger als je aan het sporten bent. Een bril zit in de weg als je actief bezig bent en kan bovendien kapotgaan.

Lenzen zijn onzichtbaar
Dat lenzen onzichtbaar zijn, is voor veel mensen een reden om hiervoor te kiezen. Tuurlijk kan een bril hartstikke mooi staan, maar niet iedereen geeft hier de voorkeur aan. Met lenzen hoef je je geen zorgen te maken of je bril wel bij je gezicht én bij je outfit van de dag past.

Lenzen zijn praktischer
Lenzen hebben nog een aantal kleine, maar wel zeer praktische voordelen. Allereerst heb je geen last meer van een kader rondom je gezichtsveld. Brildragers kennen bovendien allemaal het probleem van een bril die beslaat: daar heb je met lenzen geen last van. Ook maken lenzen het makkelijker om zonnebrillen te dragen. Je kunt elke zonnebril opzetten die je wilt en je hoeft er niet één op sterkte te laten maken.

De nadelen van lenzen

Je kunt last krijgen van geïrriteerde ogen
Met lenzen kun je sneller dan bij het dragen van een bril last krijgen van geïrriteerde ogen. Je kunt dit echter vaak voor een groot deel voorkomen door je lenzen altijd goed schoon te maken aan het einde van de dag, zodat stof of vuil wordt verwijderd. Een andere optie is om voor daglenzen te kiezen. Hierbij draag je elke dag nieuwe, schone lenzen. De kans op irritaties is daardoor veel kleiner.

Lenzen vergen onderhoud
Maandlenzen of tweewekelijkse lenzen, zoals Acuvue Oasys en Acuvue Oasys for Astigmatism, moet je goed onderhouden. Dit houdt ook in dat je lenzenvloeistof moet meenemen en gebruiken als je uit logeren gaat of op vakantie gaat. Dit is over het algemeen net iets onhandiger dan een bril.

Zo wen je aan lenzen

Doe je lenzen altijd in dezelfde volgorde in en uit
Om te voorkomen dat je de verkeerde lens in het verkeerde oog doet, doe je je lenzen het liefst altijd in dezelfde volgorde in en uit. Of je eerst voor links of voor rechts kiest maakt niet uit, zolang het maar altijd hetzelfde oog is.

Neem de tijd voor het indoen
Veel mensen die net lenzen dragen moeten voornamelijk wennen aan het in- en uitdoen. Dat is niet gek! Het kost simpelweg tijd voordat het een gewoonte wordt en je er niet meer bij stilstaat. Het kan in ieder geval helpen om er de tijd voor te nemen. Als je tijdsdruk en stress ervaart tijdens het in- of uitdoen van de lenzen, komt dat de ervaring uiteraard niet ten goede.

Probeer een vaste routine te maken van het indoen en uitdoen van je lenzen, zodat het sneller een gewoonte wordt. Dit hoeft niet altijd stipt op een vast tijdstip te zijn, maar je kunt wel een vast moment van de dag kiezen, zoals na het tandenpoetsen.

Let goed op de hygiëne
Als je lenzen draagt en er niet hygiënisch mee omgaat kun je last krijgen van geïrriteerde ogen of zelfs van een ooginfectie. Dan wordt het natuurlijk nóg lastiger om te wennen aan je lenzen en verlang je misschien zelfs weer terug naar je bril. Was daarom je handen altijd goed met water en desinfecterende zeep voordat je je lenzen aanraakt. Vergeet ook niet om je handen daarna goed droog te maken.

Ontstekingen kunnen ook ontstaan door je lenzen langer te dragen dan aanbevolen is. Lenzen hebben altijd een maximale draagtijd, houd je hieraan.

Draag je lenzen eerst een paar uur
Als je erg moet wennen aan het dragen van lenzen kun je de draagtijd langzaam opbouwen in plaats van meteen volledig over te stappen van een bril naar lenzen. Je draagt de lenzen dan een paar uur per dag en de rest van de dag draag je gewoon je bril. Hoe meer je went aan de lenzen, hoe langer je je lenzen in kunt houden.

Als het wennen écht te lang duurt
Dat je eventjes aan je lenzen moet wennen is normaal, maar als het écht te lang duurt draag je mogelijk de verkeerde lenzen. Zo kan de maat, soort of sterkte niet juist zijn. Neem in dat geval contact op met een opticien om te controleren of je wel de goede lenzen draagt.

Lifestyle
  • George Milton