6 makkelijke oefeningen die stress en angstgevoelens onmiddellijk kunnen verminderen

Door middel van deze oefeningen kun je jezelf kalmeren.

oefeningen

In een tijd waarin de werkdruk soms behoorlijk hoog ligt en we erg veel van onszelf vragen, kunnen we soms angstige gevoelens en stress ervaren. We weten inmiddels hoe belangrijk het is om je mentale gezondheid niet in het geding te brengen. Experts delen daarom met Good Housekeeping een aantal simpele oefeningen die kunnen bijdragen aan het verminderen van stress en angstgevoelens.

Het naamspel

Dit spel is eenvoudiger dan ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet…’ en toch kan het een krachtig hulpmiddel zijn om uit die negatieve spiraal te komen. Kijk eerst om je heen en noem drie dingen die je kunt horen, dan twee dingen die je kunt zien en tot slot één emotie die je op dat moment voelt. “Door dit te doen, kun je jezelf aarden door je bewustzijn van je lichaam en je omgeving te vergroten”, stelt therapeut en yoga-instructeur Magdalene Martinez.

Intentiebepalingen

Neem even de tijd om jezelf aandacht te geven voordat je je laptop opent en aan je gebruikelijke sleur begint. “Als je ’s ochtends wat tijd vrijmaakt om je intenties voor de dag te formuleren, kun je de dag met een heldere geest beginnen”, stelt mentaliteitscoach Shirin Eskandani. “Dit kan beweging, lezen of meditatie zijn. Wees flexibel en doe wat voor jou het beste voelt.” Als je merkt dat je meer een nachtbraker bent dan een vroege vogel, kan het moeilijk zijn om je eigen ochtendoefening te vormen. Zoek in dat geval ‘s middags of ’s avonds tijd om tot rust te komen. Het enige dat je nodig hebt, is tien minuten, adviseert Eskandani.

Diepe ademhalingsoefening

De manier waarop we ademen leert ons veel over onze gemoedsstand. De kans is groot dat als je je een beetje angstig voelt, je ademhaling kort, oppervlakkig of benauwd aanvoelt. Een eenvoudige manier om stress te verlichten, is door diep adem te halen door het middenrif. “Lang en diep ademhalen als je je chaotisch, afgeleid of niet geaard voelt, helpt het zenuwstelsel te ontspannen en vestigt de aandacht op het huidige moment”, aldus Randhawa. Als je nieuw bent met diepe ademhalingsoefeningen, stelt Eskandani de methode met vier tellen voor. Adem vier seconden in en adem vervolgens vier seconden uit. Herhaal dit vijf keer.

Dankbaarheidslijst

Nadat je ’s ochtends wakker bent geworden of voordat je ’s avonds naar bed gaat, schrijf je vijf tot tien dingen waar je dankbaar voor bent. “Dankbaarheidslijsten zijn de snelste manier om jezelf in moeilijke tijden te aarden, omdat ze je helpen je te concentreren op wat werkt”, zegt Eskandani. “De truc is echter om specifiek te zijn. Dus in plaats van alleen maar op te schrijven ‘Ik ben dankbaar voor familie’, probeer je: ‘Ik ben dankbaar voor het diepgaande gesprek dat ik gisteravond met mijn ouders en zus had’.”

Introspectie-oefening

Neem een paar minuten de tijd om stil te zitten en je huidige mentale toestand en alle emoties die je op dit moment voelt te observeren. Merk op welke gedachten ontstaan. “Als je dit met wat vaardigheid en de juiste begeleiding van een app of een leraar doet, kan dit je zelfkennis versterken”, zegt Randhawa. “Door ons af te vragen ‘wat voel ik?’ in plaats van ‘Waarom voel ik me…?’ ontwikkelen we een sterkere nieuwsgierigheid ten opzichte van onszelf en onze mentale gezondheid zonder het al vooraf voor onszelf in te vullen.”

Het geluidsspel

Tenslotte is er het geluidsspel, dat ook een zeer geschikte oefening is om met de kinderen uit te voeren. Het lijkt erg op ‘Het naamspel’ behalve dat je deze keer de kinderen vraagt “om hun luisteroren op te zetten”, alsof ze als het ware een denkbeeldige koptelefoon opzetten. Vraag hen om 10 geluiden te identificeren die ze kunnen horen. Je kunt ze helpen door te vragen: ‘Hoor je geluiden vanuit je lichaam? In de kamer? Buiten het huis? Is het een veelvoorkomend geluid?’ “Wij merken we dat dit een nuttige praktijkoefening is voor kinderen die zich overweldigd voelen”, zegt Randhawa. “Het is een krachtige manier om hun aandacht voorzichtig te verplaatsen van iets dat frustrerend is voor iets dat neutraler is, zoals geluid.”

Lifestyle
  • Good Housekeeping, Tips en Weetjes
  • iStock