Wat is nu precies het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?

Aha!

In augustus lagen de kruidnoten al in de winkel, maar nu de goedheiligman echt in het land is, mag je er zonder enige gêne van genieten. Maar weet jij eigenlijk wat het verschil tussen kruidnoten en pepernoten is? Wij leggen het uit.

Verwarring

Wanneer we het hebben over pepernoten, bedoelen we de halfronde bolletjes die altijd worden uitgedeeld tijdens de intocht van Sinterklaas. Maar eigenlijk heb je het je hele leven al over iets anders dan het strooigoed dat je bedoelt. Wat jij namelijk een pepernoot noemt, is eigenlijk een kruidnoot.

Een kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en is gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. Met af en toe een laagje chocolade. Pepernoten zijn een compleet andere lekkernij. Die zijn gemaakt van roggemeel en hebben een soort onregelmatige dobbelsteenvorm. Dit snoepgoed is zacht en chewy en gezoet met honing en gekruid met anijs.

Dit zijn dus kruidnoten:

En dit zijn pepernoten.

Zelf maken

Spontaan zin gekregen in kruidnoten? Dan kun je ze natuurlijk in de winkel kopen, maar het is ook helemaal niet zo moeilijk om ze zelf te maken. Hiervoor heb je enkel nodig:

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • Snufje zout
  • Eventueel 2 á 4 eetlepels (soja- of haver-)melk

Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout tot een soepel deeg en voeg eventueel wat melk toe. Verdeel in vier gelijke stukken en rol tot lange strengen van 1 cm dik. Snijd in stukken van 1 cm en rol tot balletjes. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kruidnoten 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden en laat ze daarna afkoelen. That's it!

Bron: Grazia, Kookfans | Beeld: iStock

Laatste nieuws