Waarom we het zo moeilijk vinden om het bij één drankje te houden

Amerikaanse wetenschappers hebben een verklaring.

Voordat je met je vrienden hebt afgesproken, neem je jezelf nog voor om het bij één wijntje te houden. Het voornemen is er, maar in de praktijk komen er al gauw twee of drie drankjes bij. Amerikaanse wetenschappers zochten hier een verklaring voor en komen met een antwoord.

Je brein

Als je in een goed gezelschap bent, kan het al snel verleidelijk zijn om te genieten van een alcoholisch drankje. Of dat nu een glas wijn is of een heerlijke cocktail. Houd je het bij één drankje? Good for you! Al is het in zo’n situatie ook heel verleidelijk om nog een glaasje in te schenken. Waarom kunnen we die verleiding toch niet weerstaan? Onderzoekers van de A&M University in Texas denken dat ze een antwoord hebben.

Vicieuze cirkel

Onderzoekers van de A&M University in Texas beweren dat ons brein ons in eerste instantie beschermt tegen overmatig drinkgedrag. Het D2-neuron in onze hersenen is hierin een belangrijke speler; die zorgt ervoor dat we stoppen als we niet meer willen. “Vanuit het oogpunt van verslaving zijn D2-neuronen goed”, vertelt Jun Wang, assistent-professor neurowetenschappen en experimentele therapieën aan het Texas A&M University College of Medicine. “Als ze worden geactiveerd, remmen ze het drinkgedrag, en daarom is het belangrijk om ze te activeren om problematisch drinkgedrag te voorkomen.”

Maar – je voelt ‘m nu misschien al aankomen – als je begint met alcohol drinken verzwakt de werking van het D2-neuron. Het gevolg? Je kunt de verleiding van een tweede of derde drankje minder goed weerstaan.

Bron: Futurity | Beeld: Olga Lioncat

Laatste nieuws