Als enige single over in je vriendengroep? Zo houd je je sociale leven leuk!

Nee, er is niks mis met je.

Wanneer je jonger bent, dan maak je wellicht met je vriendengroep afspraken over een toekomst samen. Voor altijd samen naar dat éne strandje, of samen brunchend oud worden – allemaal heel leuke ideeën. Maar dan komen er opeens partners, grote liefdes en minnaars in beeld. En dan blijf je als enige over. Een naar gevoel, dat helemaal niet zo naar hoeft te zijn!

Overblijven

Vroeger voelde het niet leuk om als laatste gekozen te worden met gym. En wanneer je ouder wordt gaat dat gevoel stiekem nooit helemáál weg. Sure, het is niet allemaal kommer en kwel, maar wanneer je ziet dat je hele vriendengroep opeens heel gelukkig is met een significant other, steekt dat soms toch een beetje. Ook al wil je nog zo blij voor je vrienden zijn, je voelt je toch een soort 'overblijver'. Podcasters Rowie Walden en Melissa Mason tackelen dit onderwerp in hun show Search Engine Sex.

Ze leggen uit dat dat nare gevoel deels te verklaren is omdat het opeens voelt alsof je achterloopt. Al je vrienden hebben al iemand, dus waarom jij niet? Dit soort vragen kunnen flink knagen aan je gevoel van eigenwaarde, en daar wordt niemand happy van.

Mijlpaal

“Het voelt een beetje als een mijlpaal. Like, als je niet rond een bepaalde leeftijd de liefde hebt gevonden, dan voelt het alsof er iets mis met je is. Een onaangename karaktertrek of een soort morele issue waardoor je met geen mogelijkheid iemand aan je zij weet te houden”, vertelt Mason in de podcast. “Het is alsof er een acceptabele periode is om single te zijn die eindigt halverwege je twintiger jaren.”

Lager pitje

Maar binnen een hechte vriendschap krijgt overblijven als single een extra lading, legt Mason uit. Waar jij eerder lief en leed deelde met je bestie, is er nu opeens iemand anders in hun leven. Jij wordt 's avonds niet meer als eerste gebeld wanneer er een luisterend oor nodig is, of als er juicy verhalen te delen zijn. En dat kan pijn doen.

“Zelfs als je hun partner een prima persoon vindt, kan het vrij schokkend zijn om opeens iemand anders op 'jouw' plek te zien. Het voelt dan tot op zekere hoogte alsof jouw vriendschap een beetje is vervangen”, deelt Mason. Ze benadrukt hierbij direct dat je deze gevoelens van afwijzing natuurlijk meestal niet op je vrienden kunt projecteren, maar dat maakt het niet minder onaangenaam.

Do’s en Don’ts

Goed, dus dat nare gevoel kun je beter niet teveel aan toegeven. En ook je vrienden verwijten maken is vaak geen goed idee. Maar wat kun je dan wél doen als je merkt dat je als enige (nog) single bent in je vriendengroep?

De oplossing is simpel, legt Walden uit: “Neem het ervan.” Hij stelt dat je er naar kunt kijken als een kans, in plaats van als een hindernis. “Ik wil dat je jezelf trakteert op een fancy brunch. Bestel alle toast-met-avocado in de wereld en geniet van een drankje. Neem een notitieblok mee en denk na over het leven dat je wilt hebben. Denk eens niét na over de mijlpalen die je wilt behalen. Denk over hoe je je wilt voelen, en schrijf dat allemaal op.” Kortom: no romance? No problem!

Bron: Body and Soul | Beeld: Unsplash, Daniil Kuzelev

Laatste nieuws