Dit is wat er met je tanden kan gebeuren voordat je ongesteld wordt

Maak je geen zorgen: het is heel normaal.

tanden ongesteld

Buikpijn, rugpijn, hoofdpijn, puistjes, vreetbuien: het zijn allemaal symptomen die bij ongesteldheid horen. Misschien heb je ook weleens opgemerkt dat je tanden vreemd aanvoelen rondom je menstruatie. No worries, dat is heel normaal.

Ontstoken tandvlees

Begint je tandvlees te zwellen en krijg je een gevoelige mond? Dan zou het zomaar kunnen dat je menstruatie eraan zit te komen. Let er maar eens op. Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitus genoemd, is namelijk iets dat kan optreden voordat je ongesteld wordt en weer stopt zodra de menstruatie is gestart.

Hormonen

Mary Rosse, gynaecoloog aan de Montefiore Health System in New York City, legt aan Health.com uit dat dat komt door de natuurlijke schommelingen in de hormonen rond die tijd van de maand.

"Een golf in de vrouwelijke hormonen zorgt ervoor dat er meer bloed naar je tandvlees wordt gepompt. Ook worden je tanden sneller vies en wordt tandplak minder snel verwijderd." Dit zorgt voor geïrriteerd tandvlees, waardoor het gezwollen en rood kan worden. Je tanden kunnen tijdens het poetsen sneller gaan bloeden en er kunnen kleine wondjes aan de binnenkant van je wangen ontstaan. Deze symptomen treden overigens niet alleen voor je ongesteldheid op, maar ook tijdens bijvoorbeeld een zwangerschap.

Lifestyle
  • Grazia, Health
  • New Girl