Oei! Aan deze signalen merk je dat je onbewust heel veel stress hebt

Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Lees ook

De kinderen naar school brengen en halen, belangrijke deadlines op werk, het huishouden en sociale verplichtingen: we hebben het hartstikke druk. Soms zelfs zó druk dat het z’n tol kan eisen. Merk je dat je de laatste tijd last hebt van onderstaande factoren? Dan kan het zijn dat je onbewust heel veel stress hebt.

1. Rug- en nekklachten

Een pijnlijke nek of rug is een signaal van stress wat veel mensen negeren. Vaak duiken deze klachten op in stressvolle periodes en is het een signaal van je lichaam om het iets rustiger aan te doen. Ga bijvoorbeeld iets vaker naar buiten voor een ommetje, je rug zal je dankbaar zijn.

2. Weinig gevoelens

Ga je wel eens na hoe je je ergens bij voelt? Of heb je eigenlijk geen idee wat voor gevoel je bij bepaalde situaties ervaart? Het klinkt zweverig, maar dit zijn signalen waaruit blijkt dat je niet in contact met je gevoel staat. In stressvolle periodes zijn veel mensen niet bezig met zowel het eigen gevoel als dat van een ander. Zonde, want juist door over je gevoelens te praten, zal je minder stress ervaren.

3. Ongezond leven

Weinig bewegen, ongezond eten en veel op de bank hangen met de televisie aan: het doet niet veel goeds voor je gezondheid. Zonder dat je het doorhebt zullen deze ongezonde keuzes je negatieve gevoelens brengen. En deze negatieve gevoelens ervaart je lichaam als stress. Probeer vaker de buitenlucht op te zoeken door bijvoorbeeld met een vriend(in) of familielid te gaan wandelen. Gezellig én goed voor je lichaam.

4. Onverklaarbare pijn

Plotseling pijn op onverklaarbare plekken? Het kan te maken hebben met stress. Wanneer je onbewust veel stress ervaart, kan deze pijn plotseling opduiken. Neem een pas op de plaats en vraag jezelf na een tijdje af of de pijn minder is geworden.

5. Uiterlijke verschillen

Is die volle bos haar niet meer wat het ooit geweest is? Of heb je plotseling last van puistjes of acné? Ook deze signalen wijzen op onbewuste stress. De stress in je lichaam kan namelijk voor onzuiverheden en haaruitval zorgen. Probeer je gemoedstoestand niet te laten bepalen door deze uiterlijke verschillen, maar neem wat meer tijd voor jezelf en focus op gezonde voeding. Je huid en haar zullen snel weer de oude zijn.

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook