Geef jij je partner weleens de silent treatment? Dit is wat een expert daarover te zeggen heeft

Is het ooit oké om je partner te negeren?

Lees ook

Hoe gelukkig je ook met je partner bent, eens in de zoveel tijd is een ruzie onvermijdelijk. Soms lopen de gemoederen zo hoog op dat je besluit je partner de silent treatment te geven om zelf af te koelen. Hoewel je misschien denkt dat dit de beste oplossing is, denkt een relatie-expert daar toch anders over.

Silent treatment

Als je niets aardigs te zeggen hebt, kun je maar beter niets zeggen. Dat is een van de vele levenslessen die we hebben geleerd van onze moeders. Stilte is echter niet altijd de oplossing, als we relatie-expert Elisabeth Shaw mogen geloven. Aan Body + Soul vertelt ze dat je moet oppassen met de silent treatment.

First things first, wat is de silent treatment precies? Als je iemand de silent treatment geeft, weiger je om met diegene te praten. Dit kan zowel in persoon zijn als digitaal, bijvoorbeeld wanneer je telefoontjes negeert of berichtjes niet beantwoordt. Natuurlijk komt dit wel vaker voor tijdens een ruzie, wanneer je even de tijd nodig hebt om alles op een rijtje te zetten en tot rust te komen. Maar bij de silent treatment ga je nog een stapje verder. Je geeft dan namelijk de indruk dat het je allemaal niet zoveel kan schelen. Dat roept dan ook de vraag op of het ooit oké is om je partner (of wie dan ook) de silent treatment te geven.

Misbruik

Volgens Shaw is een van de grootste problemen met de silent treatment dat het voor de ander kan aanvoelen als een straf of alsof ze zelf geen controle hebben. “Ze worden buitengesloten en moeten wachten tot de ander klaar is om te praten. Soms lukt het om iemand aan het praten te krijgen, maar vaak niet. Het kan dan aanvoelen alsof de luisteraar overgeleverd is aan de genade van de zwijgende persoon”, legt de relatie-expert uit. Wat de silent treatment extra kwalijk maakt, is dat het vaak opzettelijk wordt gedaan. Degene die de ander negeert heeft de touwtjes in handen en kan hier zelfs van genieten. “Daarom wordt de silent treatment vaak genoemd als een aspect van abusive relaties”, vertelt Shaw.

Pijnlijk

Hoewel je misschien denkt dat je partner de silent treatment geven de beste manier is om een ruzie uit te vechten, is het tegenovergestelde het geval. Je partner negeren is namelijk het ergste wat je kunt doen, omdat het aanzienlijke psychologische en emotionele gevolgen kan hebben voor de ander. “Het kan buitengewoon pijnlijk zijn, omdat het gaat om het verlies van de relatie zoals je die kent. Het gaat om het verlies van verbinding, liefde, genegenheid en misschien zelfs gezinsparticipatie. Het kan echt lijden veroorzaken rond de persoon die wordt genegeerd”, weet Shaw te vertellen. “Het kan ook oneerlijk en onvriendelijk aanvoelen, wat leidt tot woede en verder ruziën.”

De silent treatment kan niet alleen heftige gevolgen hebben voor degene die wordt genegeerd, maar ook voor degene die zwijgt. Volgens Shaw kan het namelijk zijn dat diegene zijn of haar partner niet geheel opzettelijk de silent treatment geeft. “Ze kunnen intern een soort emotionele overstroming ervaren, waarbij ze weten dat ze zich terugtrekken en zichzelf niet terug kunnen krijgen. Ze sluiten zich terwijl ze aan het herstellen zijn van de ruzie en trekken zich terug om hun wonden te likken”, legt de relatie-expert uit. Het kan dus ook uit een soort onmacht komen als iemand niet met zijn of haar emoties weet om te gaan.

Machtsonbalans

Naast de aanzienlijke psychologische en emotionele gevolgen die de silent treatment teweeg kan brengen, kan het ook zorgen voor een grote machtsonbalans in de relatie, waarschuwt Shaw. “Als de enige manier om de silent treatment te beëindigen is dat de persoon aan de ontvangende kant als het werk doet om de relatie te repareren, kan dit tot wrok leiden”, vertelt Shaw.

Vaak is de silent treatment een kortetermijnmanier om af te koelen na een ruzie, weet de relatie-expert. In dat geval zal het niet veel schade aanrichten aan je relatie. Maar negeer je je partner bewust om hem of haar pijn te doen en de touwtjes in handen te houden? Dan is het een heel ander verhaal, aldus Shaw. In dat geval is er absoluut sprake van een abusive relatie en is het beter om er een punt achter te zetten.

Bron: Body and Soul | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook