Goed nieuws: je favoriete series opnieuw kijken is goed voor je gezondheid

Dit is jouw teken om Gossip Girl voor de tiende keer te kijken.

Kim Kardashian

Hoewel we Chuck en Blair al honderden keren verliefd hebben zien worden in Gossip Girl en de afleveringen van The Office inmiddels uit ons hoofd kennen, krijgen we maar geen genoeg van onze favoriete series. Enne, dat is helemaal geen slechte zaak. Het opnieuw kijken van je favo shows is namelijk goed voor je!

Opnieuw kijken, lezen of luisteren

Onlangs dook er een ouder onderzoek uit 2012 op waar wij érg blij van werden. Onderzoekers van The University of Chicago Press onderzochten wat het effect van het opnieuw kijken van series, het opnieuw lezen van een boek of het op repeat hebben staan van een breakup song is op je hersenen. Enne, het blijkt dat het opnieuw ervaren van je favoriete series, muziek of boeken niet alleen comforting is, het geeft je ook nog eens een boost of happiness!

"Zelfs als mensen slechts één keer opnieuw iets kijken, lezen of luisteren, heeft het al een positief effect", laten onderzoekers Cristel Antonia Russell en Sidney J. Levy weten in de studie.

Meer energie en beter humeur

Voor wie nog niet overtuigd is en Gossip Girl nog niet opnieuw heeft aangezet: ook uit ander onderzoek blijkt dat het goed voor je is om je favoriete series opnieuw te kijken. Uit een onderzoek van Jaye Derrick, onderzoekswetenschapper aan de Universiteit van Buffalo's Research Institute on Addictions, uit 2015 blijkt dat het opnieuw kijken van series en films voor een energie-boost zorgt.

In het onderzoek werden verschillende experimenten uitgevoerd. Hierbij kreeg de helft van de deelnemers een gestructureerde taak die veel mentale energie en wilskracht vereiste. De andere helft van de deelnemers kreeg makkelijkere taken. Wat bleek? De deelnemers die de lastige taken moesten uitvoeren, kozen herhalingen uit om naar te kijken – in plaats van een nieuwe serie of film. Vervolgens gingen zij met meer energie, een beter humeur en betere focus verder aan de slag met hun uitdagende mentale taak.

Psychologische voordelen

"Mediagebruik kan onverwachte psychologische voordelen hebben", schreef Derrick in de studie. "Televisie, films en boeken kunnen meer zijn dan vrijetijdsbesteding. In sommige gevallen vervullen ze behoeften, zoals het herstellen van zelfbeheersing."

De volgende keer als je partner of je moeder zeurt dat je voor de zoveelste keer Gossip Girl of Friends aan het kijken bent: druk gerust dit artikel onder hun neus. Can't argue with science, right?

Lifestyle
  • Oprah Daily
  • KUWTK