Emily Ratajkowski: ‘Er zijn nog veel onuitgesproken machtsdynamieken tussen mannen en vrouwen’

In oktober verscheen het boek Mijn lijf van Emily Ratajkowski, waarin ze haar ervaringen met het vermarkten van haar lichaam deelt.

Onlangs bracht model en actrice Emily Ratajkowski het boek Mijn lijf uit. Hierin schrijft ze over haar ervaringen met het 'vermarkten' van haar lichaam. Marie Claire sprak haar over wat ze hiermee bereikte en over het effect van haar boek.

Mijn lijf

Het grootste inzicht dat Emily Ratajkowski opdeed tijdens het schrijven van mijn lijf? “Dat er veel onuitgesproken machts- dynamieken zijn tussen mannen en vrouwen. Hoeveel macht heeft een knappe vrouw bijvoorbeeld daadwerkelijk als ze die macht alleen heeft omdat mannen haar aantrekkelijk vinden?”, vraagt ze zich hardop af in de nieuwste Marie Claire. In haar boek probeert ze onder andere een antwoord te krijgen op die vraag.

Wel of niet empowered?

Mijn lijf bestaat uit meerdere essays over hoe ze onder andere de controle over haar eigen lichaam en image verloor. Zo verdiende kunstenaar Richard Prince 80.000 (!) dollar door haar Instagram-foto groot af te drukken, maar zelf werd ze aangeklaagd toen ze een foto op het sociale medium plaatste dat was gemaakt door een paparazzo. En dan was er ook nog fotograaf Jonathan Leder. Hij misbruikte het model niet alleen tijdens een shoot, maar publiceerde jaren daarna ook nog eens een boek met ongebruikte polaroids, zonder Emily's toestemming.

Emily deelt dat ze er door haar boek achter kwam dat het vaak toch anderen waren die zeggenschap over haar lichaam en image bleken te hebben, terwijl ze eerder nog dacht zelf de touwtjes in handen te hebben. “We denken vaak dat bekende vrouwen op social media in hun kracht staan en veel macht hebben”, deelt ze hierover. Van hetzelfde was ze ook overtuigd toen ze als 21-jarige topless in de video Blurred Lines danste. “Ondanks alle kritiek voelde ik me juíst empowered, want ik mocht toch zelf weten wat ik met mijn lichaam deed? Het was shocking toen ik me later begon te realiseren dat het zo vaak andere mensen waren die zeggenschap over mijn image en mijn lichaam hadden. Ik verdien weliswaar geld met mijn sexy uiterlijk, maar dat heeft niet tot ware empowerment geleid.”

Meer dan clickbait

Voor Emily voelde het erg kwetsbaar om al haar persoonlijke ervaringen te delen in Mijn lijf. “Ik vind het met name heftig om genuanceerde passages gereduceerd te zien tot clickbait, die sensationele en vaak foutieve online koppen”, deelt ze. “Ik hoop dat er door mijn boek interessante gesprekken op gang komen. Daar ben ik erg nieuwsgierig naar, want mijn mening is ook niet in beton gegoten. Maar ik zal moeten accepteren dat sommige mensen het boek nooit zullen lezen en alleen die online koppen zien. Wat dat betreft was het een opkikker toen mijn eerste essay Buying myself back, waarin ik fotograaf Leder beschuldigde, meer bleek dan clickbait. Miljoenen mensen gingen het lezen – en het was geen kort essay.”

Verder lezen? In de nieuwste Marie Claire praat Emily verder over het vermarkten van haar lichaam en wat dit haar daadwerkelijk heeft gebracht. Ook vertelt ze meer over de meedogenloze reacties die ze kreeg op de onthullingen in haar boek, stelt ze de rol van modellenbureaus in dit proces aan de kaak en praat ze over moeilijke periodes in haar leven. De nieuwe Marie Claire ligt nu in de schappen.

Bron: Mariska Vermeulen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws