Een vliegende start met het voorgerecht

Je kunt het voorgerecht zo gek maken als je wilt.

voorgerecht

De kerstdiners komen er weer aan en dat betekent dat er luxe gerechten op het menu komen te staan. Is jouw familie niet van het gourmetten, maar juist van Bourgondisch dineren? Lees dan vooral verder, want in dit artikel ontleden we het voorgerecht om met het eerste gerecht al meteen restaurant-vibes te geven.

Traditioneel kerstdiner

Tijdens de kerstdagen wordt er in de meeste gevallen traditioneel gedineerd. Dat wil zeggen: voorgerecht, hoofdgerecht, een paar bijgerechten en een nagerecht om te eindigen met een ronde koffie of thee. Natuurlijk zijn er diners waar wordt uitgepakt. Denk aan diners met een amuse, een spoom en verschillende tussengerechten. Door de hoeveelheid bijkomende stressfactoren hebben we besloten ons te richten op het traditionele diner van drie gangen. Met in het bijzonder: voorgerechten voor kerst.

De nadruk op een andere gang

Vaak wordt het voorgerecht overschaduwd door de kerst hoofdgerecht recepten en wordt er minder aandacht aan besteed. Toch zet het voorgerecht de toon van het diner. Je kunt het voorgerecht zo gek maken als je wil. Denk een slimme venkel- en kreeftsalade bezaaid met granaatappel of geroosterde pompoen gevuld met druipende geitenkaas en zuurdesem om te dippen. En wat dacht je van de spits afbijten met een cocktail salade, loempia’s gevuld met eetbare bloemen, komkommer kano's met tonijnsalade? Genoeg opties om een goede start te maken van het diner.

Tips & tricks

Het handige van voorgerechten is dat deze niet altijd warm hoeven zijn. Dat betekent dat veel gerechten van tevoren gemaakt kunnen worden. Hiermee bespaar je kostbare tijd tijdens de grote dag. Misschien dan toch de overgebleven tijd in het hoofdgerecht steken?

Om het af te sluiten is het voorgerecht een spektakel als je voor een goede opmaak zorgt. Leuk versierde borden, soep serveren in cappuccino mokken of crème fraîche als een kerstboom bovenop de tomatensoep maken. Het draagt allemaal bij aan een goed begin van het diner!