Zoveel minuten brengen we lanterfantend door in de baas z'n tijd

Valt best mee, toch?

niets doen

Er zijn vast uitzonderingen, maar de meeste werknemers met een kantoorbaan houden er een achturige werkdag op na. Acht uur waarin je tig taken kunt voltooien, maar waarin we af en toe ook een beetje lopen te niksen.

Lanterfanten

We zijn allemaal weleens wat minder productief. We beantwoorden allemaal weleens een appje of twee tijdens werk en we bereiden allemaal weleens een wat ingewikkeldere lunch onder de baas haar tijd. Maar hoeveel tijd 'verspillen' we dan precies op het werk? Uit de American Time Use Survey uit 2019 blijkt dat werknemers gemiddeld 34 minuten op een dag niét werken. Valt best mee, toch? Maar toen de wetenschappers dieper in de materie doken, bleek het toch 50 minuten per dag te zijn. Ongeveer de helft van de tijd wordt besteed aan eten en de andere helft aan vrijetijdsactiviteiten.

Uiteraard verspilt niet iedereen dezelfde hoeveelheid van de werkdag. Bewezen is dat hoe meer uren je werkt, hoe meer tijd je loopt te lanterfanten. Maar bij een werkweek van 42 uur of meer stopt het aantal verspilde minuten met groeien. Goed om te weten, is dat er niets aan de hand is als je weleens loopt te niksen. Pauzes nemen is namelijk goed voor je geest en voor je creativiteit. In Japan is een middagdutje zelfs onderdeel van de werkcultuur. Want zo'n slaapje is een gezonde boost voor je hersens (baas, lees je mee?).

Netflix en chill

Eerdergenoemde onderzoek over het niksen is afkomstig uit 2019. Inmiddels werken we door corona veel thuis en het zou maar zo kunnen dat we nu meer tijd niets doen. Of beter gezegd, dat we nu stiekem Netflixen. Uit een onderzoek van Toluna, in opdracht van Netflix, blijkt dat een vijfde van de Netflix-gebruikers inmiddels heeft toegegeven dat ze zelfs op het werk gebruik maken van de streamingdienst. Oeps.

Carriere
  • Metro UK
  • The Bold Type