Behaloos naar kantoor: wordt het na de pandemie volledig geaccepteerd?

Tijdens het thuiswerken laten we de beha snel achterwege, maar gaan we dit ook doen bij de terugkeer naar kantoor?

Met de komst van het thuiswerken lieten we niet alleen de formelere kleding achterwege, ook de beha bleef op zo'n work from home-dag in de kast. Het behaloos thuiswerken is populair, maar blijven we dit ook doen als we weer teruggaan naar kantoor?

Zonder beha thuiswerken

De afgelopen anderhalf jaar konden we niet naar festivals, vonden te veel events digitaal plaats en we werkten natuurlijk massaal vanuit huis. Niet het moment om in te leveren op comfort, dus. Voor de een betekende dit een bitterzoet vaarwel van de skinny jeans en voor een grote groep vrouwen betekende het behaloos werken. Voor 30 procent van de werkende vrouwen met een kantoorbaan, om precies te zijn. Zo blijkt uit een onderzoek van YouGov data. Daarnaast zei nog eens 20 procent dat ze hun bustier minder vaak dragen.

Behaloos op kantoor

Hoewel een einde van deze pandemie nog niet in zicht is, werken we wel weer meer op kantoor. Gaat het normaal worden dat we ons ook op deze werkplek behaloos vertonen? Dat is nog maar de vraag. “Werkkleding is minder formeel geworden en de lockdown heeft daar zeker een rol in gespeeld”, vertelt Amanda Lennon, HR-directeur van een advocatenkantoor aan Stylist.

Zonder onze bustehouder naar kantoor gaan? Zo ‘minder formeel’ zal het echter niet snel worden. “Op afstand werken verschilt behoorlijk met weer op kantoor werken”, stelt Rachel Foster, HR-directeur en eigenaar van haar eigen PR-bedrijf. “We associëren thuis met comfort, vandaar dat we de beha daar kunnen dumpen.” Het kantoor daarentegen moeten we associëren met professionaliteit. Al zou Foster het zelf geen probleem vinden als haar werknemers braless op kantoor zouden verschijnen. “Het zou voor mij geen ding zijn, maar het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat elke werkplek anders is en dat er striktere vereisten zijn.”

Ben je verplicht?

En dan is er nog de vraag of je werkgever je kan verplichten om een beha te dragen. “Veel werkgevers hebben kledingvoorschriften”, weet Lennon. “Dus ondanks de informaliteit die de lockdown mogelijk heeft veroorzaakt voor werkkleding, moet je je binnen die parameters houden en je eigen inzicht gebruiken over wat geschikte kleding voor je werkplek is”, legt Lennon uit.

Wat geschikte werkkleding dan is? Dat is best wel een grijs gebied. Volgens Lennon mag je werkgever je aanspreken op je kleding als het aanstootgevend is of rechtstreeks in strijd is met de kledingvoorschriften van een organisatie. Besluit de baas iemand aan te spreken? “Dan moet dit voorzichtig worden behandeld en op een manier waarbij het vertrouwen van de werknemer niet wordt geschaad.”

En daarnaast mag er natuurlijk ook niet gediscrimineerd worden. Een werkgever mag onderscheid maken tussen een mannelijke en vrouwelijke dresscode, maar de werkgever mag niet strenger zijn voor vrouwen dan voor mannen.

Het blijft dus lastig hoe het precies zit. Besluit je behaloos naar het werk te gaan – en wanneer dit ook past in je work field – zorg er dan voor dat je er representatief uitziet. Iedereen blij.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws