Waarom ‘succes bombing’ ontzettend schadelijk is voor je relatie met anderen

Deze manier van opscheppen wordt niet gewaardeerd.

Lees ook

Heb je een vriend of vriendin die maar al te graag opschept over zijn of haar successen in het leven, zelfs als jij over jouw triomf praat? De kans is groot dat hij of zij aan succes bombing doet: een vorm van opscheppen dat allesbehalve onschuldig is. Een expert legt uit.

Succes bombing

Klinisch psycholoog Elisabeth Shaw omschrijft succes bombing als “schaamteloos praten over je eigen successen (reëel of waargenomen) om in elk gesprek als beste uit de bus te komen.” Deze manier van opscheppen heeft de persoon in kwestie misschien niet door, maar kan wel veel schade aanbrengen bij de persoon die hij of zij overschaduwt.

Succes bombing kan zonder aansporing worden gedaan, maar gebeurt vaak wanneer iemand over goed nieuws praat en een ander hen onmiddellijk moet overtroeven met een verhaal over zichzelf. “Het kan variëren van onzekerheid tot narcisme”, stelt Shaw. “Degenen die onzeker zijn, kunnen zich bedreigd voelen door het succes van anderen, alsof ze plotseling onzichtbaar zijn als ze in de schaduw van iemand anders staan. Voor de narcist wordt het veel meer gedreven door een constante zoektocht naar 'kijk naar mij!' Dit kan voortkomen uit een diep gevoel van grootsheid, of een angst om te falen of gezien te worden als ontbrekend.”

Relaties met anderen

Daarnaast kan succes bombing ook een groot impact hebben op je relaties met anderen. Mensen kunnen bijvoorbeeld het gevoel krijgen dat hun nieuws minder belangrijk is of misschien helemaal geen goed nieuws is. Volgens Shaw kan dit in een relatie er zelfs voor zorgen dat je uit elkaar groeit. “Na verloop van tijd, als deze persoon je partner is, kan het erg demoraliserend en eenzaam zijn om het gevoel te hebben dat je partner niet trots op je kan zijn en je niet kan vieren.”

De 'bommenwerper' kan ook minder geliefd worden door steeds op te scheppen. Zo legt Shaw uit: “Mensen zullen hen niet in vertrouwen willen nemen of naar hen toe gaan met goed nieuws of om samen met hen feest te vieren.” Kortom, bescheidenheid siert de mens.

Bron: Body and Soul | Beeld: Videostill Mean Girls

Laatste nieuws

Zie ook