Dit is hoe een relatiebreuk je prestaties op de werkvloer beïnvloedt

Hoe eng het ook kan zijn, het is belangrijk om er wel over te praten met collega's of je werkgever.

Niemand gaat een relatie aan met het idee dat-ie over een paar jaar weer strandt. Het is dan ook verdrietig als de relatie op de klippen loopt. Niet alleen je privéleven ligt hierdoor overhoop, maar zo'n relatiebreuk beïnvloedt ook je werkprestaties.

Ingrijpend

Een relatiebreuk is altijd verdrietig. Het kan je hele leven ontwrichten. De kans is groot dat je op zoek moet naar een nieuwe woning en als je kinderen hebt, moet je samen met je ex-partner een regeling treffen voor wie wanneer de kinderen heeft. Daarnaast beïnvloedt een breuk ook je werkprestaties. “Een relatiebreuk is zo'n ingrijpende gebeurtenis, natuurlijk heeft dat invloed op je werk”, vertelt directeur en psycholoog bij PSION, Jessica Torrente, aan Nu.nl. “Alle stabiele factoren schudden op hun grondvesten. Je leven wordt op de kant gegooid, los van de rol die jij hebt in die breuk.”

Verzuim

Ook cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek wijzen uit dat een relatiebreuk invloed heeft op je werk. Zo treedt psychische vermoeidheid vaker op bij mensen die gescheiden zijn, dan bij mensen die samen zijn met hun partner. Uit het recente onderzoek van het CBS blijkt dat 9,3 procent van de gescheiden mannen een jaar na de scheiding werk verzuimd vanwege psychische klachten. Dit tegenover 5,7 procent van de mannen die nog samen is met zijn partner.

Onder vrouwen ligt dit percentage het eerste jaar na de scheiding nog hoger. 13,2 procent van hen verzuimt het werk vanwege psychische klachten. Onder vrouwen in een relatie lag dit percentage op 7 procent. Wel worden de verschillen tussen mannen en vrouwen kleiner in het tweede jaar na de breuk. Het verzuim door psychische klachten ligt onder gescheiden mannen dan op 10,3 procent en onder gescheiden vrouwen op 11,2 procent.

Praten

Het verzuim valt volgens Torrente wel te verklaren. Zo ervaren mensen die door een breuk gaan veel druk. “Regeldruk, financiële druk, maar ook emotionele druk. Denk aan een schuldgevoel naar je kinderen”, legt de psycholoog uit. Torrente is van mening dat mensen bovendien veel waarde hechten aan het ideaalbeeld.

Het advies van de psycholoog? Erover praten. “Deel hoe het écht met je gaat. Het liefst natuurlijk met collega's die je vertrouwt en met je werkgever.” En zonder jezelf ook niet af. “Besteed aandacht aan je vrienden en houd ook de relatie met je werkgever in stand.” Vind je het eng om direct met je werkgever te praten over je breuk? Probeer het dan aan te kaarten bij een vertrouwenspersoon bij jou op het werk.

Bron: CBS, Statline, Nu.nl | Beeld: iStock

Laatste nieuws