Overdenk je altijd alles? Dit zou de onderliggende reden daarvoor kunnen zijn 

Verscheidene therapeuten leggen het uit.

Nergens aan denken is makkelijker gezegd dan gedaan. Er is altijd wel iets dat rondwaart in ons hoofd. Hoewel het belangrijk is om over bepaalde zaken na te denken, is het ook weer niet goed om over elk klein detail te malen. Waarom we dat dan toch doen? Een aantal therapeuten legt het uit.

Nadenken

First things first, het is helemaal niet erg als je soms een nachtje wilt slapen over een belangrijke beslissing. Neem die tijd vooral! Ook therapeut Danielle Syslo benadrukt die boodschap. “Het is hartstikke normaal om informatie te analyseren en te reflecteren voordat je een belangrijke beslissing maakt”, deelt ze met The Zoe Report. Ze vervolgt dat dit ervoor kan zorgen dat je de juiste keus maakt, die bijdraagt aan je persoonlijke groei en aan het behalen van jouw levensdoelen.

Oorzaken van overthinking

Even over iets nadenken is goed, ietsjes langer ook, maar overdenken is volgens de therapeut simpelweg onproductief. Dus, waarom zijn we dan in hemelsnaam geneigd om het tóch te doen? Volgens Syslo kunnen stress en anxiety ermee te maken hebben. “Anxiety ontstaat vaak als een reactie op een angst – een angst voor wat zou kunnen komen”, legt de therapeut uit. Van nature reageert ons lichaam zo om ons scherp te houden, zodat we alert zijn op gevaren die levensbedreigend kunnen zijn. “Op dit moment zijn het zaken als ziekte, financiële stress en onzekerheid die dit gevoel kunnen veroorzaken.”

Daarnaast kan het overdenken ook zijn ontstaan door een trauma. “Door neurowetenschap weten we dat trauma, zoals kindermishandeling of verwaarlozing, de ontwikkeling van de hersenen kan veranderen, waardoor iemand vast kan komen te zitten in een constante staat van hypervigilantie. In andere woorden: onze fight-flight-freeze-reactie blijft dan heel alert en scant elk mogelijk gevaar.”

En dan zijn er ook nog de perfectionisten. “Wanneer iemand een perfectionist is, kan diegene heel lang nadenken over fouten die hij of zij heeft gemaakt of zou kunnen maken”, vertelt psycholoog Paulette Sherman. Maar ook mensen die zich veel aantrekken van het oordeel van anderen hebben volgens Sherman hebben de neiging om te overdenken.

Wat te doen

Ben jij een overdenker en wil jij graag minder obsessief over bepaalde zaken nadenken? Dan stellen Sherman en Syslo dat je het best de hulp van een therapeut kunt inschakelen. Vind je die drempel voor jezelf (nog) te hoog? Dan zijn er ook andere dingen die je kunt doen.

Ten eerste is het belangrijk dat je in het nu blijft. Dit hoef je niet te doen door ingewikkelde zelfreflectie. Een zogenoemde aardingsoefening kan al helpen. Hierbij zet je je zintuigen in en concentreer je je op je omgeving. “Een voorbeeld dat ik vaak bij klanten gebruik, is de 5-4-3-2-1-oefening”, vertelt Syslo over een dergelijke oefening. “Wanneer je gevoelens van angst of paniek ervaart, leg wat je aan het doen bent dan neer en haal een paar keer langzaam en diep adem. Noem vijf dingen in je omgeving die je kunt zien, vier dingen die je kunt aanraken, drie dingen die je kunt horen, twee dingen je kunt ruiken en één ding dat je kunt proeven.”

Ten tweede is het belangrijk om je bewust te worden van triggers die ervoor zorgen dat jij in een overthinking-modus schiet. Voor de een is dat bijvoorbeeld het nieuws. Of eigenlijk het continu checken ervan. Als jij je zorgen maakt om de huidige coronapandemie, zul jij hier waarschijnlijk veel over lezen in het nieuws. Probeer in dat geval grenzen te stellen aan jouw nieuwsconsumptie. Check bijvoorbeeld alleen in de ochtend het nieuws. Je bent dan op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en je kunt je gedurende de dag op andere zaken focussen.

Bron: The Zoe Report | Beeld: Anastasia Shuraeva

Laatste nieuws