Britse video tegen seksuele intimidatie van vrouwen op straat gaat viral

It's *not* ok.

Met de hashtag #IsThisOK lanceerde het Britse Labour-parlementslid Andy Burnham eerder deze maand een campagne die straatintimidatie aanpakt. De krachtige, korte film laat zien dat straatintimidatie onacceptabel is. De video komt niet alleen binnen bij de Britten, maar ook in andere delen van Europa is er lof voor de film.

Campagne

Ontzettend veel vrouwen hebben in hun leven weleens te maken gehad met straatintimidatie. Voorheen werd het nog weleens afgedaan als een geintje, als iets waar je tegen moet kunnen, of zelfs als een compliment. Anno 2021 weten we echter beter. Straatintimidatie is niet oké. Het is onacceptabel. De video die politicus en burgemeester Andy Burnham eerder deze maand op Twitter deelde, verduidelijkt die boodschap nogmaals.

Beledigend, denigrerend en ongewenst gedrag

De campagne #IsThisOK richt zich op gendergeweld en straatintimidatie. In de video zien we hoe een vrouw simpelweg de deur uitgaat, om te hardlopen of om een koffietje te halen. Heel alledaagse en gewone dingen. Toch wordt ze meerdere keren lastiggevallen met beledigende en denigrerende opmerkingen en ongewenste aanrakingen van vreemden.

De video showt ook de statistieken in het Verenigd Koninkrijk. Die cijfers benadrukken nogmaals hoe serieus het probleem is. Zo heeft 71 procent van alle vrouwen in the UK weleens te maken gehad van seksuele intimidatie in een publieke ruimte. Onder 18 tot 24-jarigen lag dit percentage nog hoger, namelijk 86 procent.

In Nederland brengen we het er overigens niet veel beter vanaf. Uit onderzoek van de gemeente Amsterdam bleek dat 81 procent van de vrouwen tussen de 15 en 34 jaar te maken hebben gehad met straatintimidatie. In een jaar tijd.

Verandering is nodig

Nadat Burnham de video op Twitter deelde, kreeg de film veel aandacht van zowel mannen als vrouwen. Vrouwen gaven aan zich te herkennen in de beelden en dat het mannen stof tot nadenken moet geven. Ook mannelijke twitteraars namen de video serieus en riepen andere mannen op om de korte film te bekijken.

Daarnaast bleek de video ook impact te hebben buiten het Verenigd Koninkrijk. Zo kreeg de video veel aandacht in Italië, Griekenland en Ierland.

De campagne en de bijbehorende vraag – is dit oké? – komt binnen. Het antwoord op die vraag weten we allemaal. Nu is het alleen nog de vraag hoeveel mannen dit ook openlijk durven te uiten en hoeveel dit daadwerkelijk gaan doen.

Beeld: Still Video #IsThisOK | Video: Twitter

Laatste nieuws