De skin hangover: waarom je huid er vaal uitziet nadat je alcohol hebt gedronken 

Gelukkig kun je een aantal dingen doen om te voorkomen dat je huid hungover raakt. 

huidkater

Zelfs als je het niet al te bont maakt met de cocktails, wijntjes of aperitiefjes, kan je huid lijden onder alcoholische consumpties. En je hoeft heus dat ene glaasje niet te weigeren, maar verzorg je huid dan wel extra goed. Wij leggen uit wat alcohol met je huid kan doen en hoe je die schade ietwat kunt indammen.

Effecten van alcohol op de huid

Niet alleen krijgt je lever veel te voortduren als je alcohol drinkt, ook je huid wordt aan het werk gezet. “Overmatige alcohol kan een piek in cortisol veroorzaken, het stresshormoon”, vertelt dermatoloog en voedingsdeskundige dr. Thivi Marathappu aan Stylist. Je huid reageert op z’n beurt weer op het stresshormoon. Zo kan de olieproductie toenemen en dat kan weer leiden tot verstopte poriën en puistjes.

Heb je weleens het idee gehad dat je een ‘puffy' gezicht had nadat je wakker werd na een avondje drinken? Dat was dan niet je verbeelding. “Alcohol kan ervoor zorgen dat onze huid gezwollen, rood en droog wordt”, legt Marathappu uit. Die uitdroging heeft geen appetijtelijk effect op je voorkomen. Zo kan dat ervoor zorgen dat lijntjes en rimpels duidelijker te zien zijn.

Suiker in alcohol

Bovenstaande schets niet echt een rooskleurig beeld, maar we hebben het nog niet eens gehad over het hoge suikergehalte in de meeste drankjes. Van suiker weten we inmiddels dat het voor pieken in je insulinegehalte zorgt en de suiker in alcohol doet precies hetzelfde. En die plotselinge golf, die zorgt ervoor dat onze huid nóg meer olie produceert. “Dit kan op zijn beurt mee-eters, whiteheads en acne veroorzaken”, weet dermatoloog Dr. Shaaira Nasir.

De effecten verminderen

Het voorkomen kun je eigenlijk alleen door geen alcohol te drinken, maar op bepaalde dagen van het jaar - oud en nieuw, kerst en verjaardagen - is dat maar een ongezellige optie voor degenen die graag een glaasje drinken. Wel kun je de schade wat beperken. “Wat heel belangrijk is”, begint medisch directeur van Cosmedics skin clinics Ross Perry, “is om je aan je huidverzorgingsroutine te houden voordat je naar bed gaat.” Ga dus niet met make-up naar bed, maar neem de tijd om dit grondig te verwijderen met daarvoor bestemde reinigingsproducten en vergeet je hydraterende crèmes niet voordat je je bed opzoekt.

Ook raadt Perry aan om een vitamine C-serum aan te brengen, omdat dit de huid hydrateert. “Het zal ook roodheid behandelen die bij sommige huidtypes kan optreden na het drinken. Daarnaast zal het donkere kringen verminderen.”

En, een tip van ons, onderschat nooit die twee glazen water voor het slapengaan. Is niet alleen je huid blij mee, maar je hoofd en maag ook.

Celebrity
  • Stylist
  • Pavel Danilyuk