Zoveel dagen werk je 'onbetaald' als je regelmatig je lunchpauze overslaat

Goed voornemen voor 2022: lunchpauze niet meer overslaan.

overuren pauze

We hebben allemaal van die dagen waarop we het zó druk hebben, dat we een lunchpauze al snel laten voor wat het is. Die boterham kan ook wel even achter de laptop gegeten worden om zo net wat meer grip te krijgen op je workload. Nu kunnen we ons voorstellen dat dit sporadisch gebeurt – ja, ook op de redactie maken we ons er weleens schuldig aan - maar we moeten hier zeker geen gewoonte van maken.

Druk voelen

Wij noemden net wel dat het soms zo druk is dat doorwerken een betere optie lijkt dan een lunchpauze nemen, maar in werkelijkheid slaan de meeste mensen om een heel andere reden de geliefde lunch break over. Uit onderzoek van Workthere onder Britten blijkt dat werknemers tussen de 25 en 34 jaar hun lunchpauze het vaakst skippen. Waarom zij het pauzemomentje overslaan? Blijkbaar voelen de respondenten zich onder druk gezet door hun baas om tijdens de lunchpauze door te werken. Dit gevoel blijkt onder 55- en 64-jarigen het minst aanwezig. Zij sloegen hun pauze twee keer minder vaak over dan de jongere werknemers.

Belang van een pauze

Die pauze overslaan, dat is natuurlijk geen goede ontwikkeling. Ook Cal Lee, global head van Workthere, vindt het opmerkelijk. "Het is interessant om te zien hoeveel kantoormedewerkers ervoor kiezen om hun lunchpauze aanzienlijk in te korten of helemaal over te slaan, ondanks het feit dat de voordelen voor werknemers en bedrijven van een goede lunchpauze elke dag duidelijk zijn", vertelt hij aan Refinery29.

Volgens Lee zouden bedrijven hun ruimte moeten aanpassen om de lunchpauze aantrekkelijker te maken. Vooral nu velen weer (deels) naar kantoor gaan. "Iets eenvoudigs als een mooie, schone keuken die gescheiden is van de werkruimte, zorgt ervoor dat mensen in de stemming komen om een echte pauze te nemen."

Onbetaalde dagen

Het onderzoek was dan wel uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Nederland kunnen we ons best voorstellen dat een groot deel van de mensen hun pauze weleens overslaat. Sla jij de helft van de tijd je pauze van 30 minuten over en werk je 5 dagen per week? Dan komt dit per week al neer op 75 minuten (!) onbetaald werk.

We werken ongeveer 46 weken per jaar (dat is min onze vakantiedagen en een aantal vrije feestdagen). Sla jij de helft van je pauzes over in de 46 weken? Dan verricht jij 57,5 uur extra onbetaald werk, wat neerkomt op 7,1 dag. Oftewel: meer dan een hele week! Ai.

Bron: Refinery29 | Beeld: iStock

Carriere
  • Refinery29
  • iStock