More than words: dit zijn de vijf verschillende love languages

Volgens een expert bestaan er vijf manieren waarop mensen hun liefde uiten.

love languages

De een zweeft op cloud 9 wanneer haar partner 'Ik hou van je zegt' en de ander krijgt kriebels wanneer haar geliefde iets ingewikkelds voor haar heeft opgelost, zonder dat ze hierom hoefde te vragen. De manier waarop we liefde uiten en graag ontvangen verschilt per persoon en kan, in grote lijnen, worden teruggeleid naar vijf manieren. Of eigen: vijf liefdestalen.

Liefdestalen

Er bestaan ‘vijf basis liefdestalen’, zo constateerde Gary Chapman die al meer dan 30 jaar huwelijksconsulent is. Volgens hem zijn dat de vijf manieren waarop mensen hun liefde uitdrukken. Elke persoon heeft een primaire ‘taal’ waarin ze liefde het beste geven of ontvangen, zo vertelt Chapman aan Helloflo.

Vaststellen

Chapman ging eens in gesprek met een groep vrienden en vroeg aan hen hoe zij liefde ontvingen en uiten. Hij vond het fascinerend om te horen hoe verschillend zijn vrienden dit deden. Op basis van zijn gesprekken met vrienden en met mensen die hij begeleidde in zijn werk kwam hij tot vijf liefdestalen, ofwel love languages. “Ik denk dat het ongelooflijk belangrijk is om duidelijk te maken hoe een persoon in een relatie liefde geeft en ontvangt”, aldus de huwelijksconsulent. Dit zijn de vijf liefdestalen die Chapman vaststelde:

1. Bevestigende woorden

Met bevestigende woorden bedoelt Chapman dat iemand graag uitspreekt hoe hij of zij over iemand denkt. Diegene deelt graag lofuitingen en spreekt waardering uit om affectie te tonen. Dat zijn heus niet alleen maar de ‘Ik hou van je’s’. Diegene laat weten dat hij of zij het fijn vindt dat je er altijd voor diegene bent, dat je spontaan de afwas deed of dat je een fijne steun bent.

2. Handelingen

De uitspraak daden zeggen meer dan woorden, past bij deze liefdestaal. Dit zijn de mensen die het leven van hun geliefde graag makkelijker maken door dingen voor hen te doen. Bijvoorbeeld door uit zichzelf de boodschappen te doen of de winterbanden onder te auto vervangen door de zomerbanden.

3. Geschenken geven

Een cadeautje ontvangen wordt door velen gezien als iets liefs, maar soms ook als een verkeerde manier van liefde uiten. Het zogenoemde liefde kopen. Chapman wil echter benadrukken dat het geven van geschenken voor sommige mensen daadwerkelijk de belangrijkste manier is om zich geliefd te voelen. Het gaat daarbij overigens niet om materiële zaken. Denk bijvoorbeeld aan een handgeschreven brief of een zelf samengesteld boeket.

4. Quality time

Met quality time bedoelt Chapman dat je graag de tijd vrijmaakt om iemand je onverdeelde aandacht te geven. Je telefoon laat je links liggen en je luistert aandachtig naar iemand tijdens gesprekken of focust je aandacht volledig op die ene persoon als jullie samen iets doen.

5. Fysieke aanrakingen

Fysieke aanrakingen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Handen vasthouden, masseren, knuffelen, een kus geven, innig zoenen en ga zo maar door. Voor sommigen is dit de belangrijkste manier om hun liefde voor iemand te uiten.

Lifestyle
  • Helloflo, Dingen voor Vrouwen
  • Pavel Danilyuk