Zo kun je checken hoe het met de porositeit van je haar gesteld is

Je hebt hier geen chique tools voor nodig en test het gewoon vanuit je badkamer.

Gespleten punten of droge lokken: we've all been there. Met voedende shampoos, vochtherstellende conditioners en boostende haarmaskers proberen we schade te voorkomen. Alles voor een gezonde hairdo. Maar hoe kun je eigenlijk vaststellen of je haar daadwerkelijk gezond is?

Porositeit

Door te achterhalen wat het porositeitsniveau van je haar is, kun je erachter komen of jouw lokken vocht goed kunnen opnemen en of ze vocht goed kunnen vasthouden. Hoe lager de porositeit van je manen, hoe beter. Je haar houdt in dat geval het nodige vocht vast, maar laat vocht van buitenaf niet zomaar toe. Bij een hoge porositeit is dat niet het geval. Vocht wordt dan te makkelijk toegelaten en niet goed vastgehouden. Het resulteert vaak in droog en beschadigd haar.

Gelukkig hoef je geen haarspecialist te zijn om te ontdekken hoe het ervoor staat met de porositeit van je haar. Met een simpele watertest kun je dit achterhalen. Waag je je aan deze haarproef? Zorg er dan voor dat je de test uitvoert bij pasgewassen en droog haar. 

De test

Trek een haar uit je hoofd en vul een kom met water. Laat vervolgens die ene haar in de kom vallen en observeer wat er gebeurt.

Bij een hoge porositeit zinkt de haar vrijwel meteen naar de bodem van het kommetje. Bij een medium porositeit blijft je haar even drijven en blijft het daarna in het midden hangen. Blijft je haar bovenop het water drijven? Dan betekent dit dat je haar een lage porositeit heeft en dat het dus gezond is.

Wat te doen bij een hoge porositeit?

Er zijn gelukkig dingen die je kunt doen als het porositeitsniveau van jouw weelderige lokken hoog is. Het is belangrijk om ‘gaten’ die in de haarschubben zijn ontstaan te vullen en dit kun je doen met leave-in conditioners, haaroliën en haarboters, zoals bijvoorbeeld shea butter.

Bron: Real Simple | Beeld: BrunoPress