Maak Veganuary extra smakelijk met deze 3 plantaardige recepten

Ook lekker als je niet aan Veganuary doet.

Lees ook

De een doet aan Dry January, de ander snoept deze maand niet en dan heb je nog de mensen die aan Veganuary doen: een maand lang geen dierlijke producten eten. Ben jij daar nu een van en kun jij wel wat inspiratie gebruiken? We’ve got you covered. Wij delen een aantal heerlijke vegan recepten.

One pot pasta met romige paddestoelensaus en gehaktballetjes

veganuary recepten

Dit heb je nodig voor 4 personen: 

  • 2 verpakkingen Meatless Farm Balletjes
  • 200 gram fusilli
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 400 gram gemengde paddestoelen
  • 200 gram spinazie
  • 100 ml water
  • 400 ml plantaardige kookroom
  • 60 ml haverfraîche
  • 30 gram verse salie
  • 1 biologische citroen
  • Olijfolie om in te bakken
  • Peper en zout naar smaak

Zo maak je het: 

  1. Snipper de ui en knoflook. Verhit wat olijfolie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook voor 2-3 minuten. Bak de balletjes voor 3 minuten mee. Haal de balletjes uit de pan en zet apart.
  2. Snijd de gemengde paddestoelen grof en bak deze nog 2-3 minuten mee. Hak de salie fijn en doe erbij. Voeg dan het water, de kookroom, haverfraîche en 1 eetlepel citroensap toe aan de pan en breng aan de kook. Voeg de pasta toe en kook deze volgens de bereidingstijd op de verpakking.
  3. Voeg de spinazie toe aan de pan wanneer de pasta gekookt is. Doe ook de balletjes weer in de pan om op te warmen. Breng het geheel op smaak met meer citroensap, citroenrasp en peper en zout naar smaak.

AVG’tje met een twist: zuurkoolburgers

Veganuary recepten

Dit heb je nodig voor vier personen: 

  • 2 verpakkingen Meatless Farm Burgers
  • 200 gram zuurkool 
  • 1 friszoete appel 
  • 50 ml bietensap
  • 30 ml vinaigrette
  • 1 kilo krieltjes met schil 
  • 4 takjes verse tijm
  • Zout en peper naar smaak 
  • Olijfolie

Dit heb je nodig voor de salade: 

  • 100 gram veldsla 
  • 200 gram cherrytomaatjes 
  • 100 gram radijsjes 
  • 1 komkommer 
  • 2 el vinaigrette

Zo maak je het: 

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Halveer de krieltjes en leg ze op bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met olijfolie, peper en zout en leg de stukjes tijm ertussen. Rooster voor 20-30 minuten tot de krieltjes goud- bruin en knapperig zijn.
  2. Snijd de appel in dunne reepjes. Meng met de zuurkool en de vinaigrette. Doe de helft van het zuurkoolmengsel in een kom met bietensap, zo krijgt het een roze kleur. Zet apart. 
  3. Halveer de cherrytomaatjes. Snijd de radijsjes in plakjes en de komkommer in blokjes. Meng met de veldsla en eventueel wat van de vinaigrette.
  4. Verhit wat olie in de pan. Bak de burgers gedurende 6-7 minuten op middelhoog vuur. Keer regelmatig. 
  5. Verdeel de burgers, salade en de geroosterde krieltjes over 4 borden. Top de burger met zuurkooltoppings en serveer direct.

‘’Gut health’’ borrelplank met nuggets en kimchimayonaise

Veganuary recepten

Dit heb je nodig voor vier personen:

  • 2 verpakkingen Meatless Farm Chickenless Nuggets
  • 4 el veganaise
  • 2 el (vegan) kimchi
  • 200 gram aspergebroccoli (bimi) 
  • 100 gram snackpaprika’s
  • 50 gram kalamata olijven
  • 1 tros groene druiven

Dit heb je nodig voor de gepekelde bloemkoolroosjes: 

  • 200 gram bloemkoolroosjes
  • 200 ml azijn
  • 75 gram suiker
  • 2 tenen knoflook, geplet
  • 8 peperkorrels
  • 1 tl kerrie
  • ½ tl kurkuma
  • 1 kleine biet, geschild

Dit heb je nodig voor de geroosterde kikkererwten: 

  • 200 gram kikkererwten, gekookt
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl kerrie

Zo maak je het: 

  1. Verdeel de azijn, suiker, knoflook en de peperkorrels voor de snelle gepekelde bloemkoolroosjes over twee grote glazen potten. Doe bij de een de kerrie en de kurkuma en bij de ander een geschilde biet in stukjes. Verdeel de bloemkoolroosjes over de potten en zet apart. Dit kun je ook een dag van tevoren doen.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de gekookte kikkererwten en dep ze droog. Meng met de olijfolie, kerrie en het paprikapoeder en bak voor 20 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat. Hussel halverwege. 
  3. Stoom de aspergebroccoli in 5 minuten beetgaar.
  4. Maak de kimchimayonaise door de kimchi fijn te snijden en te mengen met de veganaise. Voeg ook 1-2 theelepels vocht van de kimchi toe. 
  5. Bak de nuggets in een dun laagje olie voor 3 minuten in een koekenpan of frituur ze voor 2 minuten op 170 graden. 
  6. Haal de bloemkoolroosjes uit het vocht. Leg alle ingrediënten op een grote borrelplank en serveer.

Bron: Meatless Farm | Beeld: Meatless Farm, Mikhail Nilov

Laatste nieuws

Zie ook