Is het normaal om in een liefdevolle relatie een crush op een ander te hebben?

Geloof je de romantische komedies? Dan is het een slecht teken. Geloof je deze neuropsycholoog? Dan weet je dat het een stuk genuanceerder ligt.

Continu liegen, nooit tot een compromis willen komen en niet open communiceren: het zijn overduidelijke red flags in een relatie. Een crush op iemand anders dan je partner hebben? Dat is daarentegen geen red flag, al verwarren we dat daar weleens mee. Een neuropsycholoog legt uit waarom het niet per se slecht is als jij je aangetrokken voelt tot een ander.

Geen reden voor paniek

Koppels in een lange en duurzame relatie kunnen het vast beamen: die wilde verliefdheid die je in het begin ervoer vervaagt en een warme liefde komt daarvoor terug in de plaats. Hoewel je superveel van je partner houdt en hem of haar helemaal niet kwijt wilt, kan het daarentegen toch gebeuren dat je een crush op iemand anders krijgt. En dat is geen reden voor paniek, zo vertelt neuropsycholoog Nawal Mustafa.

“Soms kunnen de veronderstellingen die we hebben over relaties misleidend zijn en leiden tot onnodig wrok, schuldgevoelens of conflicten”, schrijft ze op haar Instagrampagina The Brain Coach. Bepaalde zaken in een relatie worden volgens haar ten onrechte afgedaan als iets slechts. Je in een relatie aangetrokken voelen tot iemand anders, bijvoorbeeld. Spoiler: is het hartstikke normaal.

Veel crushes

Uit het onderzoek Women’s Experiences With Feelings and Attractions for Someone Outside their Primary Relationship blijkt dat 69,9 procent van de vrouwen in een serieuze relatie weleens een crush op een ander heeft gehad. Aan het onderzoek deden 229 vrouwen mee, waarvan het overgrote deel (220 vrouwen) een relatie van 5 jaar of langer had.

Is er een manier om te voorkomen dat we een crush voor een ander ontwikkelen? Volgens Mustafa niet. “Ons brein beoordeelt snel hoe mensen eruitzien en soms vinden we hun kenmerken of karaktereigenschappen aantrekkelijk. Dit is natuurlijk en onvermijdelijk”, legt ze uit. “Het wordt pas problematisch als je wat met die gevoelens doet, zoals met diegene flirten of aandacht bij hen zoeken.”

Helemaal normaal dus, zo’n crush. En zo natuurlijk als crushes komen, zo natuurlijk verdwijnen ze meestal ook weer als je er geen aandacht aan besteedt.

Bron: Instagram The Brain Coach, Women’s Experiences With Feelings and Attractions for Someone Outside their Primary Relationship | Beeld: iStock

Laatste nieuws