Waarom je na je booster last kunt hebben van een pijnlijke en opgezwollen oksel

Dit is waarom je er last van kunt hebben.

African American female doctor preparing a pregnant woman for vaccination
Het duurde even, maar het boosteren in Nederland is nu in volle gang. Heb jij onlangs het boostervaccin gekregen en ervoer jij daarna een pijnlijke en opgezwollen oksel? Dan is dat blijkbaar een goed teken.


Immuunsysteem

Heb jij last van een pijnlijke en opgezwollen oksel aan de kant van je lichaam waar je het vaccin kreeg? Dan is het goed om te weten dat dit geen reden tot paniek is. Het heeft allemaal te maken met het afweersysteem van je lichaam. Een belangrijk onderdeel van je lichaamseigen afweer is namelijk het lymfesysteem.

Het lymfesysteem bestaat uit allemaal haardunne vaatjes door je hele lichaam, dat net als bloed vocht door je lichaam voert. Onderweg zijn er op strategische plekken in je lichaam verschillende lymfeklieren. Deze klieren zorgen voor de zuivering van het vocht in je lichaam. Bovendien maken zij zogenaamde ‘T-Lymfocyten’. Dit zijn een soort speciale afweercellen, die ziekteverwekkers direct aanvallen. Wanneer je afweersysteem extra hard aan de bak gaat om je lichaam te beschermen, dan kan het gebeuren dat de lymfeklieren op verschillende plekken in je lichaam opzwellen.

De boosterprik en menstruatieklachten: dit is wat je erover moet weten

Okselpijn na de prik

Dat je oksel na een vaccinatie dus opzwelt, is dan ook niet gek. Daar bevindt zich namelijk ook zo’n lymfeklier. Een vaccinatie is bedoeld om je lichaam te trainen op het herkennen van ziekmakers. Dat geldt voor de coronaprikken, maar ook voor bijvoorbeeld voor een griepprik of ander vaccin.

Die lymfeklier in je oksel ziet dus de stofjes in het vaccin en gaat vervolgens hard aan de slag. Zo maak je extra afweercellen aan om goed beschermd te zijn wanneer je een keer écht in contact komt met een bepaalde ziekte. Dat er dus sprake is van een zwelling in je oksel is geen reden tot zorgen. Deze trekt vanzelf binnen een paar dagen weer weg. Houdt dit toch langer aan? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Bron: InfoNu, Lareb, Tips en Weetjes | Beeld: iStock