Ai: onderzoek toont aan dat we de lunchpauze steeds vaker overslaan

Tijd voor verandering. Of eigenlijk: tijd voor een pauze.

We weten allemaal dat het nemen van een lunchpauze veel voordelen heeft. Het betekent alleen niet dat het makkelijk is om dat altijd maar te doen. Het resulteert erin dat we de lunchpauze steeds vaker overslaan. Spoiler: dat is dus helemaal niet goed.

De statistieken liegen er niet om. We maken vandaag de dag minder tijd voor onze pauze. In 2017 onderzocht Workthere in hoeverre Britse werknemers hun pauze prioriteerden. Toen nam de gemiddelde Brit nog 34 minuten pauze – terwijl een uur de norm is bij onze overzeese westerburen. Nu blijken dat gemiddeld 6 minuten minder te zijn. Niet zo veel, denk je misschien in eerste instantie. Op jaarbasis komt dat echter uit op een totaal van 8.320 minuten. Als je kijkt naar een 8-urige werkdag met een lunchpauze van 1 uur, komt dat neer op een luttele 20 dagen extra onbetaald werk.

Pauze overslaan

Het onderzoek mag dan wel uitgevoerd zijn onder Britten, maar we vermoeden dat wij het er in Nederland niet veel beter vanaf brengen. Grote kans dat jij je pauze weleens hebt overgeslagen. Of dat nu om aflopende deadlines ging of om een uitpuilende mailbox met tig ongelezen berichten. En dat overslaan van die pauze, dat lijken we steeds vaker te doen. Uit het Workthere-onderzoek in 2017 bleek dat 48 procent van de werknemers hun lunch break nooit oversloeg. Inmiddels is dat percentage gedaald naar 41 procent. 59 procent van de ondervraagden werkte dus liever regelmatig door.

8 procent gaf aan dat ze te veel druk voelden van hun werkgever en daarom de pauze oversloegen en 32 procent gaf daarnaast aan dat ze het kantoor eigenlijk nooit verlieten tijdens hun lunchpauze. Managers spelen hierin (onbewust) een rol. Slaan zij hun pauzes over? Dan kan dit maar zo aanstekelijk werken op de rest. Wordt er thuisgewerkt? Ook dan nemen mensen minder snel pauze. Dit komt omdat mensen dan een bewijsdrang voelen.

Het goede voorbeeld geven

De lunchpauze niet overslaan is ontzettend belangrijk. Een werkgever zou daarom moeten zorgen dat er een ruimte is waar werknemers ontspannen kunnen lunchen. Ook zouden bazen het belang van zo’n rustmomentje moeten benadrukken. De hele tijd achter je scherm zitten, heeft nu niet bepaald een ontspannende werking op je hersenen. Door even pauze te nemen kom je tot rust en kun je je daarna beter op het werk concentreren. Ander onderzoek gepubliceerd in de Harvard Business Review benadrukt dit overigens. Uit een onderzoek onder Amerikanen bleek dat zij gemiddeld beter presteerden als zij elke dag een lunchpauze hielden. Bovendien waren ze tevredener over hun job, productiever en was de kans groter dat ze hun baan aan anderen zouden aanraden.

Dus, lees je nu net dit artikel op het moment dat je eigenlijk zou moeten lunchen? Klap je laptop dan dicht en neem even een momentje voor jezelf.

Bron: Workthere, HBR | Beeld: iStock

Laatste nieuws