Met deze 5 minuten-regel kun je uitstelgedrag de kop indrukken

Volgens een neuropsycholoog is dit de beste manier.

De berg vuile vaat nog wegwerken, de was opvouwen, het bed verschonen, boodschappen doen. Er zijn genoeg zaken die wij niet leuk vinden om te doen en daarom dus voor ons uitschuiven, procrastinators die we zijn. Een lekker gevoel geeft het alleen niet. Een neuropsycholoog tipt daarom de 5 minuten-regel om korte metten te maken met je uitstelgedrag.

Waarom doen we het eigenlijk?

We hebben geen zin in iets, dus we stellen het maar uit en dat terwijl het wél moet gebeuren. Dus waarom doen we het niet meteen? Volgens neuropsycholoog Nawal Mustafa doen we dat omdat we niet in staat zijn om met negatieve gevoelens rondom een bepaalde taak om te gaan. Denk aan verveling, angst, onzekerheid, frustratie, wrok of soms zelfs twijfel aan jezelf. “Dit is vooral het geval wanneer we ’taakaversie’ ervaren”, vertelt ze daarover op haar Instagramaccount The Brain Coach. “Misschien is de taak te saai of misschien is het heel complex en dat geeft je stress. Je wilt de negatieve gevoelens die je ervaart als je aan die taak denkt vermijden, dus je opent dan bijvoorbeeld liever Pinterest of YouTube.”

Brein versterkt het gevoel

Daarnaast probeert ons brein ons te beschermen tegen die negatieve emoties, om zo onze mentale gezondheid in het gareel te houden. “Wanneer we stress ervaren, wordt het rationele deel van de hersenen (de prefrontale cortex) uitgeschakeld. De amygdala (het deel van de hersenen dat onze angstreactie matigt) beschouwt de taak als een bedreiging voor ons zelfvertrouwen en onze mentale gezondheid.” Hieruit ontstaat dus uitstelgedrag. Je hersenen willen dan de ‘dreiging’ – wat gemakkelijk je onschuldige berg was kan zijn – in dat moment uitschalen.

5 minuten-regel

Uitstelgedrag tegengaan is een kwestie van dingen gewoon doen. Maar gewoon doen is behoorlijk pittig als je het jezelf comfortabel hebt gemaakt op de bank. Daarom tipt Mustafa de 5 minuten-regel. “Als je een taak niet wilt doen, maak dan een deal met jezelf: dat je het minstens 5 minuten doet. De kans is groot dat je dan toch de gehele taak volbrengt.”

Onderzoek van Pychul en Sirois toont aan – en wij kunnen dat stiekem ook beamen – dat een klusje vaak helemaal niet zo erg blijkt als we daar eenmaal aan beginnen. “We stelen zaken meestal uit omdat we niet in staat zijn om de negatieve gevoelens rondom die taak te beheersen, maar als we eenmaal begonnen zijn, worden die gevoelens geminimaliseerd.”

Bron: The Brain Coach | Beeld: iStock

Laatste nieuws