Zo maak je het jezelf comfortabel tijdens je menstruatie

Tips om je menstruatie wat makkelijker door te komen.

Iedereen die menstrueert weet hoe vervelend die paar dagen kunnen zijn. Je voelt je futloos en hebt pijn, om nog maar te zwijgen over het viezige gevoel dat je vaak hebt. Het liefst sta je de hele dag onder een warme douche en kom je de deur niet uit. Helaas hoort het bij de cyclus die ons lijf nou eenmaal ondergaat. Je kunt het jezelf maar beter zo comfortabel mogelijk maken dus.

Ondergoed dat lekker zit

Tijdens je menstruatie kun je nog wel eens last hebben van een opgeblazen gevoel. Het ondergoed dat je buiten je menstruatie om draagt kan dan beklemmend zijn of te strak zitten. Kies daarom tijdens je menstruatie voor een lekkere ruime slip en denk vooral niet aan de looks. Het gaat erom dat jij je comfortabel voelt. Je kunt ook kiezen voor heren onderbroeken. Die zitten vaak lekker ruim en snijden niet in de lies. Heerlijk voor dat comfortabele gevoel waar je zo naar verlangt tijdens je menstruatie. 

Menstruatie ondergoed

Over ondergoed gesproken: er bestaat ook speciaal menstruatie ondergoed dat de tampon of het maandverband vervangt. Dit is ondergoed waarin speciale lagen zijn verwerkt die de boel opvangen en zeer absorberend zijn. Dit is ook fijn voor tijdens de nacht. Een tampon kun je beter niet te lang inhouden en terwijl je slaapt kun je hem helaas niet vervangen. Een maandverband of inlegkruisje wil nog wel eens verschuiven, waardoor het zijn werk niet helemaal goed doet. Een menstruatie onderbroek kan dan een fijne vervanger zijn.

Geef toe aan je luiheid

Tijdens je gehele cyclus ga je verschillende periodes door. Er gebeuren gedurende elke periode verschillende dingen in je lijf en je ervaart sommige emoties sterker of juist minder sterk door de hormonen. Soms worden deze periodes ook wel aangeduid als de verschillende seizoenen. Je gaat dus als het ware tijdens de hele cyclus door de lente, zomer, herfst en winter heen. Het begint met de winter, de eerste dag van je cyclus, oftewel: je menstruatie. Net als tijdens de echte winter is de winter van je cyclus ook de tijd om lekker ‘binnen’ te blijven. Oftewel: doe het rustig aan, blijf lekker met een dekentje op de bank zitten en kijk een film. Het kan zijn dat je wat chagrijnig of emotioneel bent en dat is helemaal oké. Je kunt er zelf niets aan doen en er dus beter maar aan toegeven. Wanneer je ertegen probeert te vechten, wordt het vaak alleen maar lastiger. Geniet even van de rust. Wanneer je veel pijn ervaart, is het helemaal een goed idee om lekker op die bank te blijven liggen met een warme kruik en nog een extra stukje chocola.

Een beetje beweging kan geen kwaad

Tijdens je menstruatie (oftewel de ‘winter’) is sporten vaak wel het laatste waar je aan wilt denken. Toch kan een beetje beweging geen kwaad en kan het soms zelf helpen om het ongemak wat te verlichten. Zo kun je bijvoorbeeld een rustige wandeling maken. Ook kun je wat yoga oefeningen doen. Wring jezelf echter niet in ingewikkeld bochten, maar kies voor een niet te intensieve flow en luister naar je lichaam. 

En dan nog even dit

Je cyclus heeft meer invloed op je leven dan je wellicht denkt. Hormonen spelen nou eenmaal een grote rol in je lijf, dat is iets waar je geen invloed op hebt. Om meer te weten te komen over hoe jouw lichaam werkt, kun je eens een tijdje je menstruatiecyclus bijhouden. Je kunt dit zelf in je agenda zetten, maar je hebt er ook speciale apps voor. Zo breng je in kaart of je cyclus regelmatig is. Dit kan goed van pas komen wanneer je bijvoorbeeld zwanger wilt raken. Ook kom je er zo achter of het juist onregelmatig is en of je misschien aan de bel moet trekken en eens langs de huisarts moet gaan. Bovendien weet je zo beter welke symptomen je kunt verwachten en waar je zit in je cyclus. Heb je vaak ‘andere’ afscheiding of ineens veel meer? Dit zou zomaar eens je vruchtbare periode oftewel rond je eisprong kunnen zijn. Sommige vrouwen kunnen ook pijn ervaren rond die tijd. Heb je hier geen idee van, dan kan die afscheiding of die pijn misschien wel voor paniek zorgen. Is er iets aan de hand? Als je meer inzicht in je cyclus hebt, weet je dat het erbij hoort en ken je je eigen lichaam beter. En dat is nooit verkeerd. 

Beeld: SHVETS production

Laatste nieuws