Kantoorbaan? Dit is hoe vaak je dan even moet weglopen bij je bureau

Hoe vaak sta jij op als je op kantoor werkt?

Lees ook

We hoorden ‘m al vaak voorbijkomen: sitting is the new smoking. Klinkt behoorlijk heftig, maar het is een feit dat te lang zitten niet goed is voor je gezondheid. Nu zijn mensen met een kantoorbaan behoorlijk gebonden aan hun bureau, maar dat betekent niet dat we tussendoor niet even kunnen opstaan. Een osteopaat vertelt hoe vaak we dat eigenlijk moeten doen.

Risico’s

Er zijn genoeg redenen waarom we regelmatig even moeten opstaan – of in ieder geval van zithouding moeten veranderen. Wie te lang zit kan te kampen krijgen met een vertraagd metabolisme. Dit heeft weer een domino-effect, want dit kan er weer voor zorgen dat je lichaam minder goed wordt in het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk. Wat vaker opstaan om even een minuut de benen te strekken, is dus geen gek plan.

Hoe vaak opstaan?

Aan Good Housekeeping deelt osteopaat Xerxes Dalal dat hij regelmatig cliënten ontvangt die rugpijn ervaren omdat ze de hele dag zitten. “Ik zie heel vaak dat kantoormedewerkers een slechte rug hebben door stress, lange uren en overmatig zitten.” De osteopaat benadrukt dan ook het belang van regelmatig opstaan. “Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat je op het werk idealiter 40 keer per dag van houding moet veranderen. Heb je een zittend beroep? Sta dan zo vaak mogelijk op en loop wat rond en wissel van houding aan je bureau.”

Het klinkt als behoorlijk veel, maar het hoeft niet onhaalbaar te zijn. Sta regelmatig op om een rondje thee of koffie voor collega’s te halen. Moet je naar het toilet? Overweeg dan om niet naar de dichtstbijzijnde te gaan, maar om naar het toilet op een andere verdieping te gaan (mits je kantoor zo groot is).

Daarnaast zou je je kunnen verdiepen in een sta-bureau. Het liefst eentje die je makkelijk kunt verstellen, zodat je ook weer kunt zitten. De hele dag door staan is namelijk óók niet goed. “Als je een staande baan hebt, is het belangrijk dat je regelmatig beweegt en dat je ook even gaat zitten, maar dan wel met een goed postuur”, aldus Dalal.

Onderzoek

De onderzoeken die Dalal aanhaalt zijn niet de enigen die zich bogen over de zaak. Amerikaanse onderzoekers van de Columbia University benadrukken met hun onderzoek ook hoe slecht het is om te lang te zitten. Uit hun bevindingen kwam naar voren dat mensen een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden als ze twee uur of langer achter elkaar zitten zonder op te staan, in verhouding tot mensen die in datzelfde tijdframe wel opstaan. Zelfs als dat maar ging om korte periodes van beweging. Bijvoorbeeld van de bank naar de keuken lopen voor een glas water.

Reden genoeg om vaker op te staan dus. En zoals we al benadrukten hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn. Vind je het lastig om jezelf eraan te herinneren om op tijd op te staan? Dan kun je altijd een herinnering instellen op je telefoon, of zelfs een seintje van je smart-horloge ontvangen als je langer dan een bepaald aantal minuten zit. Good luck!

Bron: Global News, Good Housekeeping | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook