Dit is waarom je vaker op de grond moet gaan zitten

Dit is wat experts erover te zeggen hebben.

Van kruipen tot met Barbies en auto's spelen tot televisiekijken vanaf het vloerkleed: als kind brachten we flink wat uurtjes op de grond door. Tegenwoordig spenderen we onze tijd vooral zittend, en dan het liefst met een zacht oppervlak onder onze derrière. Toch zouden we best wat vaker op de grond mogen zitten, aldus experts.

Langer leven

Mensen die het langst leven, brengen het meeste tijd door op de grond. Zo weet Blue Zones-bedenker Dan Buettner dat mensen in Okinawa, Japan, traditioneel op de grond zitten om te lezen, eten, praten en te ontspannen. En dat brengt tal van gezondheidsvoordelen met zich mee, zo vertelt hij. “De langstlevende vrouwen in de geschiedenis van de wereld woonden in Okinawa, en ik weet uit persoonlijke ervaring dat ze op de grond zaten”, weet Buettner te vertellen aan Well+Good. “Ik bracht twee dagen door met een 103-jarige vrouw en zag haar dertig of veertig keer op en neer gaan van de vloer, dus dat zijn ongeveer dertig of veertig squats per dag.”

Zitten en opstaan

Dat klinkt onderzoekers niet vreemd in de oren. Volgens verschillende experts is het vermogen om vanuit een kleermakerszit op te staan zonder een van je ledematen te gebruiken namelijk een goede maatstaf voor je levensduur. Uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het European Journal of Preventive Cardiology blijkt dat mensen die het minst in staat waren om die beweging te voltooien, vijf of zes keer meer kans hadden om vroegtijdig te overlijden dan mensen die de beweging het beste uitvoerden.

“Het is algemeen bekend dat aerobe fitheid sterk gerelateerd is aan overleven, maar onze studie toont ook aan dat het handhaven van een hoge mate van lichaamsflexibiliteit, spierkracht, vermogen-tot-lichaamsgewichtverhouding en coördinatie niet alleen goed zijn voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, maar ze hebben ook een gunstige invloed op de levensverwachting”, zei hoofdonderzoeker Claudio Gil Araújo over de uitkomst.

Flexibel, sterk en mobiel

Door meerdere keren per dag op de grond te gaan zitten en vervolgens vanuit die zittende positie weer te gaan staan, train je je core en je evenwicht. Die beide factoren kunnen op hun beurt weer bijdragen aan de algehele spier-skeletconditie en mobiliteit. Hoewel het natuurlijk altijd fijn is om flexibel, sterk en mobiel te zijn, heeft het vooral op latere leeftijd tal van gezondheidsvoordelen. Als je soepel op de grond kunt gaan zitten en weer op kunt staan, loop je op latere leeftijd veel minder risico om te vallen. Dit is heel belangrijk, aangezien globaal gezien veertig procent van de overlijdens door letsels/verwondingen bij ouderen toe te schrijven is aan valincidenten.

Lichaam opnieuw uitlijnen

Maar ook op jongere leeftijd is het aan te raden om eens wat vaker op de grond te gaan zitten. Volgens lichaamsuitlijningsspecialist Lauren Roxburgh zitten we veel te veel in niet bepaald ergonomische omgevingen. “Door uit je stoel te komen en met gekruiste benen op de grond te zitten, kun je je lichaam opnieuw uitlijnen, je zitbotten centreren en je kernstabiliteit versterken. Hierdoor verbetert je kracht, natuurlijke flexibiliteit en algehele beweging”, vertelt ze aan Well+Good. Roxburgh benadrukt wel dat het erg belangrijk is om een juiste houding aan te houden als je op de grond zit. Houd je rug recht en zorg ervoor dat je je gewicht evenredig over je heupen verdeelt, zodat je de druk in je enkels en voeten vermindert. Volgens de expert is het het beste om op een kussen, een opgevouwen deken of een zachte bal te gaan zitten. “Dit helpt je heupen iets omhoog te brengen voor een betere uitlijning.”

Andere houding

Nou zeggen we niet dat je de hele dag op de grond moet doorbrengen, maar het is zeker iets om wat vaker te proberen. “De sleutel tot een lang leven, flexibel blijven en een gezond lichaam behouden, is om gedurende de dag continu je houding te veranderen”, aldus Roxbergh. En nee, dan hebben we het niet over van je bureaustoel naar je eetstoel naar je bank verhuizen. Ga tussendoor eens op de grond zitten, bijvoorbeeld als je een boek leest of televisiekijkt. Het is zeker het proberen waard, right?

Bron: Well+Good, Dingen voor Vrouwen | Beeld: Unsplash, Thought Catalog