Zaterdag manifestatie op de Dam tegen seksueel misbruik: 'No blame, but change'

Het taboe rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag moet verbroken worden, zo vindt initiatiefneemster Mandy Sleijpen.

Heel het internet en de kranten stonden er de afgelopen week vol mee: het seksuele wangedrag bij The Voice of Holland. Helaas is het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag nog véél groter dan enkel het zangprogramma. Mandy Sleijpen van Stichting Wij zijn M, een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik wil doorbreken, vindt dan ook dat het tijd is voor actie. Vanuit haar stichting organiseert ze daarom zaterdag een manifestatie tegen seksueel misbruik op de Dam in Amsterdam.

#MeToo en The Voice of Holland

Toen de #MeToo-beweging eind 2017 begon, was seksueel grensoverschrijdend gedrag een tijdlang volop in het nieuws. Van Amerikaanse namen als Harvey Weinstein en Jeffrey Epstein tot de Nederlandse castingdirecteur Job Gosschalk. Helaas nam het maatschappelijke gesprek erover naar verloop van tijd weer af. Tot anderhalve week geleden, toen Tim Hofman en het team van het programma BOOS de seksuele misstanden bij The Voice of Holland aan het licht brachten. Inmiddels zijn er meerdere aangiftes tegen The Voice-coaches Ali B en Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen gedaan. De aflevering van BOOS, die donderdag 20 januari op YouTube verscheen, is in nog geen week tijd al bijna tien miljoen keer bekeken.

Onwetendheid

Het is een goed begin, zo vindt Mandy Sleijpen. Maar er is nog veel meer aandacht nodig voor dit enorme probleem. "Door de misstanden rond het tv-programma The Voice of Holland staat seksueel grensoverschrijdend gedrag op dit moment flink in de aandacht. Het gebeurt echter continu. Hier is de samenleving zich niet altijd van bewust", valt te lezen op de Instagram-pagina van Stichting Wij zijn M. "Onder andere die onwetendheid houdt het probleem in stand. Dat moet volgens ons doorbroken worden!"

Tijd voor verandering

Om meer aandacht te vragen voor seksueel misbruik, organiseert Sleijpen met Stichting Wij zijn M daarom aanstaande zaterdag 29 januari om 12.00 uur een manifestatie op de Dam in Amsterdam. 'No blame, but change', luidt de naam van de manifestatie. De stichting wijst erop dat iedereen slachtoffer kan zijn van seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag, niet alleen vrouwen of meisjes. "Er ligt nooit een schuld bij het slachtoffer, altijd bij de dader. De samenleving moet hierin veranderen."

Sleijpen en Stichting Wij zijn M willen samen met medeslachtoffers en andere mensen die achter de manifestatie staan één krachtig geluid laten horen. "We willen een signaal afgeven aan de maatschappij en de politiek om te zorgen dat dit probleem hoog op de agenda komt. Het is tijd voor verandering. We willen een heel belangrijk punt maken en zijn strijdvaardig, maar hopen vooral positiviteit en saamhorigheid uit te stralen", aldus de stichting.

Sprekers

Tijdens de manifestatie zal er een podium zijn waar diverse sprekers, ervaringsdeskundigen en experts aan het woord komen. Zo zijn onder anderen cabaretière Karin Bloemen en spreker Sara Alaoui-Dekker aanwezig. Sleijpen hoopt dat veel mensen zaterdag naar de Dam komen. "Hoe groter de hoeveelheid mensen, des te sterker het signaal."

Bron: Instagram @wijzijnm_ | Beeld: iStock