Striped knitwear is dé trend van deze winter

Met een striped sweater heb jij een streepje voor.

Modetrends komen en modetrends gaan, maar de Bretonse streep is een klassieker die nooit uit de mode gaat. Het ene jaar iets minder populair dan het ander, maar deze winter is striped knitwear onmisbaar in je garderobe.

Ken je klassieker

Wanneer het op prints aankomt, zit je met streepjes nooit verkeerd. De Bretonse streep is al jarenlang een staple in de kast van menig modeliefhebber. De print vindt zijn oorsprong in de kleding van Franse zeelieden. Vanaf 1858 moesten alle matrozen in dienst van de Franse marine hetzelfde uniform dragen. In dit uniform speelde de marinière, een gebreid overhemd met driekwartsmouwen en een boothals, de hoofdrol. Het overhemd telde 21 witte strepen en 20 of 21 marineblauwe strepen. Het aantal strepen zouden verwijzen naar de 21 overwinningen van de Fransen tijdens de napoleontische oorlogen. De driekwartsmouwen telden elk 15 witte strepen en 14 of 15 blauwe strepen.

Franse favoriet

Inmiddels is de nautical-inspired streep niet meer weg te denken uit het modebeeld. De vrouw die daar eigenhandig verantwoordelijk voor is, is niemand minder dan de Franse ontwerpster Coco Chanel. Zij wist de Bretonse streep van het simpele mariniersuniform te transformeren tot een luxueus en gewild item. Ook de Franse couturier Jean-Paul Gaultier zette de Bretonse streep nog eens goed op de moderadar. Hij was de eerste die de marinière introduceerde in de wereld van haute couture.

Met twee Franse mode-ontwerpers aan het roer van het succes van de Bretonse streep, is het niet vreemd dat de print wordt geassocieerd met Frankrijk. Denk je aan Franse mode, dan denk je immers al snel aan een gestreepte trui, een rood sjaaltje om de nek en uiteraard een baret om le look af te maken.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Emma Hill (@emmahill)

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Aïda (@basicstouch)

Wardrobe staple

De Franse klassieker wordt tegenwoordig allang niet alleen meer gedragen door mariniers en Parisiennes. De Bretonse streep is een print die niet in de garderobe van een modeliefhebber mag ontbreken. Het geeft een basic outfit een luxueuze touch. Voor een casual look combineer je een simpele blauwe of donkere jeans met een gestreepte wollen trui à la Caroline Blomst en Claire Rose of draag je de trui over je oversized wollen jas. Een office look creëer je makkelijk met een gestreepte trui en een donkere of lichte pantalon, zoals Emma Hill.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door VH. (@vivianhoorn)

Overigens hoeft de striped knitwear dit seizoen niet in de kleurencombinatie crème en marineblauw te zijn. Op Instagram spotten we volop zwart-witte en beige gestreepte truien. Zo laten Vivian Hoorn en Eve Pecak zien dat de Bretonse streep ook perfect passen bij de neutrale kleuren die momenteel zeer on trend zijn.

Bron: Vogue, Steppin Out | Beeld: BrunoPress, Instagram