Wat kun je verwachten bij een beroep in de zorg?

Niet alleen ben je bezig met je hoofd en je handen, ook je hart speelt een belangrijke rol in de zorg.

Beroepen in de zorg zijn geliefd! Steeds meer jonge Nederlanders overwegen een opleiding als helpende zorg en welzijn, een opleiding tot verpleegkundige of bijvoorbeeld een opleiding geneeskunde. Er zijn verschillende redenen die maken dat een beroep in de zorg het overwegen waard is. Een van de zaken die je in ieder geval mag verwachten na een dergelijke opleiding: een hoge baangarantie! De vraag naar medisch opgeleid personeel is groot en zal de komende jaren verder groeien. Mede doordat de druk op de zorg sinds de uitbraak van de pandemie sterk is toegenomen.

Iedere dag is anders bij een beroep in de zorg

Niet alleen mag je een hoge baanzekerheid verwachten wanneer je voor een beroep in de zorg kiest. Het leuke van bijvoorbeeld een opleiding verpleegkunde niveau 4 zit in het feit dat geen dag hetzelfde zal zijn. Hoewel je dagelijks probeert mensen zo goed mogelijk te ondersteunen met uiteindelijk doel hen beter te maken, zal de zorgbehoefte van dag tot dag verschillen. Daar komt bij dat je als huisarts dezelfde diagnose stelt, maar dat mogelijk doet op basis van heel andere symptomen. Het feit dat je vooraf niet weet wat je van een dag kunt verwachten, maakt het werken in de zorg interessant.

Je bent met je hoofd, handen én hart bezig

Bij veel beroepen ben je voornamelijk bezig met je hoofd of juist met je handen. Denk aan het verschil tussen een elektricien en een IT-consultant. In de zorg werk je met zowel je handen als met je hoofd. En daar komt het hart nog bij! Je doet er vanuit je hart alles aan om een patiënt zo goed mogelijk te verzorgen. Of dit nu in het ziekenhuis gebeurt of als wijkverpleegkundige bij de mensen thuis. Naast een zeker kennisniveau heb je voor het werk in de zorg goede sociale capaciteiten nodig. Er zijn weinig andere beroepen waarbij je deze drie elementen combineert.

Tijdens een opleiding leer je veel in de praktijk

Specifiek voor een opleiding die je volgt voor een beroep in de zorg geldt dat je veel zal leren in de praktijk. Afhankelijk van de opleiding loop je verschillende stages in het ziekenhuis of een andere zorginstelling. Dit maakt de opleiding niet alleen leuker, maar biedt je ook de kans om hetgeen je geleerd hebt direct in de praktijk te brengen om anderen te helpen. Niet onbelangrijk: je krijgt vaak direct een vergoeding voor deze stages!

Beeld: iStock

Laatste nieuws