Last van bijwerkingen na je coronavaccin? Dat zou kunnen liggen aan het nocebo-effect

Had je echt last van bijwerkingen of zat het tussen je oren?

Een pijnlijke arm, vermoeidheid en koorts: het zijn allemaal bijwerkingen die je kunt krijgen van de coronavaccinatie of de boosterprik. Toch kan het ook zo zijn dat je dénkt bijwerkingen te hebben, terwijl er lichamelijk niets met je aan de hand is. Volgens een recent onderzoek zouden de bijwerkingen namelijk ook het gevolg van het zogeheten nocebo-effect kunnen zijn.

Denken

Het nocebo-effect zegt je misschien niks, maar de kans is groot dat je wél eens van het placebo-effect hebt gehoord. Daarbij denk je dat je een bepaald medicijn slikt en daardoor voel je je ook ineens een stuk beter. Het nocebo-effect is eigenlijk het tegenovergestelde daarvan. Dat houdt dus in dat je je juist ineens slechter voelt, omdat je denkt dat je je slechter gaat voelen door een bepaald medicijn, of dus vaccin. Onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston denken dat dit bij sommige mensen de oorzaak van hun bijwerkingen na het vaccin kan zijn.

Onderzoek

De onderzoekers vergeleken twaalf studies met elkaar, waarbij een deel van de participanten een placebo met zoutoplossing kregen ingespoten, in plaats van een echt vaccin. Een groot deel van deze deelnemers klaagden vervolgens over klachten als een zere arm, hoofdpijn en vermoeidheid, terwijl er eigenlijk helemaal geen vaccin bij hen was toegediend. Volgens het onderzoek wordt maar liefst 76 procent van alle klachten over bijwerkingen veroorzaakt door het nocebo-effect. Let wel, de boosterprik is bij dit onderzoek nog niet meegeteld.

Oksel

Toch zijn er wel degelijk mensen die écht last hebben van bijwerkingen na het vaccin. We weten inmiddels bijna allemaal wel wat de mogelijke bijwerkingen zijn van een coronavaccinatie. Je voelt je wat suffig, hebt hoofdpijn, koorts of een zwelling rond de prikplek. Toch is het uiteindelijk allemaal beter dan een zware besmetting te pakken krijgen. Maar één bijzondere bijwerking hoor je niet zo vaak in het nieuws, terwijl die toch regelmatig voorkomt: een gezwollen en zelfs pijnlijke plek in je oksel. Kortom, iedereen ervaart een vaccin weer anders.

Bron: Margriet, Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock