Tuinmeubelen kopen? Wij delen 4 tips

Een fluitje van een cent!

Lees ook

Tuinmeubilair aanschaffen lijkt een moeilijke klus als je niet weet waar je op moet letten. Naast de prijs en het uiterlijk zijn er nog meer aspecten waar je naar moet kijken. Daarom leggen we in dit artikel uit op welke dingen je moet letten als je nieuw tuinmeubilair aanschaft. Sommige van deze dingen zijn niet heel voor de hand liggend, maar zijn toch belangrijk om te weten. Volg dus onderstaande tips op om miskopen te voorkomen!

Tip 1: Ga voor goede kwaliteit die meer geld kost

Tuinmeubilair kopen is een hele investering. Tuinmeubels gaan namelijk jaren mee, veranderen meteen de look van je tuin in positieve zin en je telt een hoop euro’s neer. Het is dan zeer aantrekkelijk om voor een goedkope tuinset te gaan, maar goedkoop is niet altijd ook een goede aankoop. Houd de prijs-kwaliteitverhouding altijd in het achterhoofd. Een tuinset van € 200 is een koopje, maar wat kun je hier nou echt van verwachten? De kans is dan groot dat de afwerking slecht is en dat de tuinset na een korte tijd toch tegen gaat vallen. Wees dus niet bang om extra geld in een tuinset te investeren van een kwalitatief merk zoals bijvoorbeeld 4 Seasons Outdoor, want het is het absoluut waard. Ga sowieso voor weersbestendig materiaal, afgewerkt met een goede coating. Op de lange termijn zul je hier alleen maar blij mee zijn!

Tip 2: Duurzaamheid is belangrijk

Qua materiaal is het belangrijk om te letten op de duurzaamheid. Aan materialen zoals riet, hout en rotan hangen vaak het imago van duurzaam en milieuvriendelijk. Daarnaast staan deze soort materialen vanwege hun natuurlijke uitstraling in vrijwel elke tuin wel mooi. Het nadeel is alleen wel dat je deze materialen goed moet onderhouden, minstens een keer per jaar. Deze materiaalsoort moeten van een goede lak of coating voorzien zijn, omdat ze anders gaan rotten. Misschien denk je nu bij jezelf dat je hier echt geen zin in hebt. Dit is te begrijpen, maar met regelmatig een goede onderhoudsbeurt gaat tuinmeubilair van natuurlijk materiaal langer mee dan exemplaren van bijvoorbeeld staal. Staal zal op den duur gaan roesten en daar valt niet zoveel aan te doen. Wil je toch liever een aluminium loungeset? Kies dan voor exemplaren met een anti-roest coating. 

Tip 3: Houd de basis rustig, accessoires mogen in modekleuren

Het is verleiding om voor een loungebank in een trendy modekleurtje te gaan. Dit is af te raden, want een paarse tuintafel is dit jaar nog wel leuk, maar kan je volgend jaar alweer helemaal zat zijn. Daarnaast zijn opvallende en felle kleuren erg moeilijk te stylen. Als je bijvoorbeeld op zoek gaat naar tuinkussens, dan moet je heel erg je best doen om de juiste tinten uit te kiezen die bij jouw felgekleurde tuinmeubelen passen. Daarom kun je het beste voor neutraal gekleurde hoofdmeubelen gaan. Ga voor rustige kleuren zoals beige, grijs of wit. Natuurtinten zoals donkerbruin zijn ook prima. Het is zeker niet saai, want je kunt nog altijd accessoires in modekleuren aanschaffen. Denk maar aan kussens, vazen of dekens. Deze kosten minder geld dan het tuinmeubilair en kun je dus regelmatig afwisselen als je het weer zat bent. Dankzij de neutrale kleur van de hoofdmeubelen kun je veel mixen en matchen. 

Tip 4: Ga ‘proefzitten’

Er is maar een manier om erachter te komen of die loungebank nou echt zo lekker zit: proefzitten. Ga dus naar de winkel om dit uit te proberen en wacht niet tot de set bij je thuisbezorgd is, want dan is het al te laat. Het is erg verleidelijk om online je tuinmeubels te bestellen vanwege het gemak, maar toch is die extra moeite het echt waard. Wil je het toch online bestellen? Lees dan de retourvoorwaarden even door. Kun je de meubels weer op laten halen als het je toch allemaal niet bevalt? Zo ja, kost dat geld en hoeveel kost het dan? Veel online shops hebben prima garantievoorwaarden, maar het kan nooit kwaad om hier extra aandacht aan te besteden.

Beeld: Mikhail Nilov 

Laatste nieuws

Zie ook