Nienke Hoogvliet is de grote winnaar van de Smart Sustainable Sisley Award

Nienke Hoogvliet is met haar project SEA ME door Sisley verkozen tot de meest innovatieve groene pionier.

Eind vorig jaar stelden we je voor aan de genomineerden voor de Smart Sustainable Sisley Award. Zes vrouwen die kunst combineren met duurzaamheid. Nienke Hoogvliet is de grote winnaar.

Winnaar en genomineerden

Nienke Hoogvliet is met haar project SEA ME door Sisley verkozen tot de meest innovatieve groene pionier. "Zeewier produceert meer zuurstof dan bomen, het groeit heel snel en je hebt er geen landbouwgrond of zoet water voor nodig", vertelde Nienke vorig jaar aan Marie Claire over haar project. "Het kan toegepast worden voor textiel, door er garen van te maken. En je kunt het ook als kleurstof gebruiken."

Naast Nienke deden ook Tamar Shilo, Roos en Geertje Eek, Romy Snijders en Mira Nasruddin een gooi naar de award. Tamar met haar duurzame kunst van papieren tassen tegen overconsumptie, Geertje en Roos met hun sustainable sieraden gemaakt van fabrieksafval, Romy door aandacht te vragen voor sociale en ecologische problemen met haar mix van kunst en cultuur en Mira met haar duurzame meubelmerk.

Vijf vragen aan winnares Nienke

Waarin onderscheid jij je als designer?

"Ik ben al van kinds af aan bezig met hoe de wereld er anders of beter uit zou kunnen zien. Zo ging ik bijvoorbeeld handtekeningen verzamelen tegen dierproeven en werd ik op mijn zevende vegetariër. Op de kunstacademie merkte ik dat kunst een manier kan zijn om een verhaal over te brengen en bewustwording te creëren. Dus na mijn afstuderen vond ik het heel belangrijk om met de ontwerpen die ik maak te laten zien dat de wereld ook op een andere manier kan produceren." 

Op welk project ben je heel trots?

"Op SEA ME, mijn zeewierproject dat klein begon, maar heel groot aan het worden is. Ik ben vlakbij het strand opgegroeid, en daar is mijn liefde voor de zee begonnen. Toen ik zag hoeveel plastic er aanspoelde, wilde ik daar op een positieve manier aandacht aan besteden. Laten zien hoe mooi de zee kan zijn, en hoe waardevol als bron van nieuwe, duurzame materialen. Zo ben ik zeewier gaan onderzoeken als grondstof voor duurzaam textiel."

Hoe hoop jij het verschil te maken?

"We werken binnen de studio met een drielagenmodel. Eerst werken we aan een idee dat we vormgeven in een uniek stuk dat kan worden tentoongesteld in musea. Dat ontwikkelen we door tot prototypes, die we vervolgens in de markt proberen te zetten. We zijn nu bezig om een fabriek te ontwikkelen voor het zeewierproject, zodat we grootschalig kunnen produceren. We willen zo veel mogelijk impact hebben, door mensen bewust te maken van het verhaal, maar ook doordat ze straks een T-shirt van zeewier in de winkel kunnen kopen."

Wat is jouw grote droom?

"Mijn droom is dat die fabriek straks werkt en dat het voor ons allemaal heel normaal is om in duurzaam textiel te lopen. Zeewier is een van de materialen waar ik mee werk, maar ik heb bijvoorbeeld ook een project met vissenleer. In Neder- land worden elke dag veel vissenhuiden weggegooid, terwijl het een mooi materiaal is om op natuurlijke wijze te looien tot een soort leer waar je schoenen of een jasje van kunt maken."

Wat zijn de duurzame keuzes die je maakt in je persoonlijke leven?

"Ik koop al vijf, zes jaar alleen maar tweedehands kleren. En ik draag nooit synthetische kleding omdat ik denk dat de microplastics die daarin zitten gevaarlijk kunnen zijn voor mens en milieu. Verder probeer ik zo biologisch en lokaal mogelijk te eten."

Winnares Nienke gaat er vandoor met een luxe Sisley-pakket ter waarde van €1.500 euro én krijgt een persoonlijk make-upadvies van Sisley's make-up artist Randall Wijngaarde. Bij deze nog even een shout-out naar huidverzorgingsmerk: Marie Claire vond het weer een eer om de Smart Sustainable Sisley Award met Sisley mogelijk te maken! 

Tekst: Jill Waas | Fotografie: Martijn Senders