Nog geen corona gehad? Mogelijk heb jij je T-cellen hiervoor te danken

Uit onderzoek blijkt dat een verhoogd aantal T-cellen je lichaam beter beschermt tegen het virus.

Lees ook

De afgelopen tijd wordt het ene na het andere coronarecord verbroken: vorige week testten in Nederland een half miljoen mensen positief op corona. Toch zijn er ook veel mensen die nog geen corona hebben gehad (afkloppen, natuurlijk). Britse onderzoekers denken te weten waarom sommige mensen nog steeds niet besmet zijn geraakt: door een verhoogd aantal T-cellen.

Onderzoek

Het zou kunnen dat mensen die corona steeds ontlopen een verhoogd aantal T-cellen heeft, zo blijkt uit Brits onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Voor het onderzoek werden een aantal gezinnen in Londen gevolgd, waarin iemand positief op corona testte. Er werd gekeken of de rest van het gezin ook besmet zou raken. “We ontdekten dat mensen met veel T-cellen negatief bléven testen”, zegt Ajit Lalvani, infectioloog van het Imperial Collega Londen tegen Sky News. “Die T-cellen waren opgewerkt door een eerdere infectie met bijvoorbeeld een doodgewoon verkoudheidsvirus.” T-cellen zouden volgens de studie effectief beschermen tegen een coronabesmetting, stelt Lalvani.

T-cellen

Het onderzoek begon in 2020 en volgde 52 mensen die samenleefden met een besmet persoon. Alle deelnemers kregen verschillende PCR-testen om te zien of ze besmet raakten. Deze tests werden afgenomen op de eerste dag van het onderzoek, op dag vier en zeven. Bloedstalen vertelden de onderzoekers vervolgens dat het aantal T-cellen significant hoger lag bij de 26 mensen die niet besmet raakten. Bij de 26 mensen die het virus wel opliepen, lag dit aantal dus een stuk lager.

Spike-eiwit

De huidige vaccins die we krijgen, zijn ontwikkeld op basis van het spike-eiwit. Auteurs van het onderzoek denken dat T-cellen het spike-eiwit niet aan de buitenkant aanvallen, maar de eiwitten aan de binnenkant van het coronavirus. Betrokken wetenschappers noemen dit een ‘belangrijke ontdekking’, maar benadrukken ook dat ‘niemand alleen hierop zou mogen vertrouwen’. Vaccinatie blijft volgens de onderzoeker het de beste manier om jezelf te beschermen tegen het virus – en als je extra T-cellen hebt, dan is dat mooi meegenomen! Wel kan het onderzoek helpen bij nieuwe generatie vaccins.

Bron: Tips en Weetjes, Linda | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook