Heidi Klum openhartig over ageism: 'Mensen vroegen wanneer ik zou stoppen'

Dit is hoe Heidi omgaat met ageism.

LUISAVIAROMA x UNICEF SUMMER GALA

We kennen Heidi Klum natuurlijk van haar lange carrière als topmodel en haar succesvolle tv-programma's. Zo stond ze lange tijd aan het roer van Project Runway, is ze al vijftien jaar lang het gezicht van Germany's Next Top Model, en is ze een slimme zakenvrouw. In een interview met de Britse Grazia vertelt de alleskunner dat ze toch vaak kritiek hoort – en dan met name over haar leeftijd.

'Je wordt oud'

Op tv en in films is het een bekend fenomeen: de hoofdpersonages zijn meestal jong en hip. Oudere karakters worden naar de zijlijn geschoven en naarmate actrices ouder worden, zie je dat ze als het ware 'vervangen' worden door een nieuwe generatie talenten. Gelukkig wordt dit probleem steeds beter bespreekbaar gemaakt.

Zo ook door topmodel Heidi Klum. In een interview vertelt ze openhartig over de leeftijdsdiscriminatie die ze heeft meegemaakt. De modellenindustrie lijkt erg op Hollywood, legt de zakenvrouw uit. "Toen ik veertig werd, zeiden mensen: 'Dus, wanneer houd je op met modellenwerk? Je bent al veertig. Je wordt oud.' "

Impact

Heidi legt uit dat ze er nog lang niet aan denkt om achter de geraniums te zitten: "Ik heb geleerd dat in wat voor levensfase je ook in zit – je moet blijven dromen en doelen blijven zetten. Veertig is niet oud! Ik word volgend jaar vijftig en heb nog steeds genoeg te doen", deelt ze met Grazia. En wat andere mensen van haar vinden? Daar trekt ze zich niks van aan.

Zo heeft ze jaren geleden al haar comments op Instagram uitgeschakeld. "Mensen werden zo gemeen naar elkaar toe. Ik wil niet nog meer olie op dat vuur gooien." Vroeger vond het model het lastiger om met dat soort negatieve reacties om te gaan: "Soms zocht ik dan hun profiel op. Maar ze hebben dan geen volgers en nauwelijks posts. Wie ben je? Waarom verberg je jezelf? Ik vind het triest dat ze de moeite doen om zo'n account te maken, alleen maar om zo naar te doen."

Carrière

Dat ze hier nu zo laissez-faire over is, heeft alles te maken met haar carrière: "Ik werk in een wereld waar iedereen me al mijn hele carrière beoordeelt en over me praat. Dus ik ben eraan gewend", legt ze uit.

Bovendien zet Heidi zich actief in voor meer inclusiviteit op tv. In het nieuwste seizoen van Germany's Next Top Model heeft ze namelijk voor het eerst twee kandidaten van 66 en 68 jaar oud. Een flink contrast met de jonge gezichten die je normaal verwacht bij zo'n show! Hierover vertelt ze: "Ze zijn gorgeous en ik zet me echt in voor meer inclusiviteit." Hopelijk zullen meer shows in Heidi's voetstappen volgen.

Bron: GraziaDaily | Beeld: Brunopress