Aha! Zó kom je erachter wat je eigenlijk hoort te verdienen

Benieuwd naar of jouw salaris wel klopt?

Sommige mensen durven wat sneller om salarisverhoging te vragen dan anderen, maar het is ook wel handig om te weten hoeveel je ongeveer zou ‘moeten’ verdienen als je kijkt naar andere mensen in jouw werkveld. Met deze vier manieren kun je daar achter komen.

Natuurlijk krijg je bij het ene bedrijf meer betaald dan bij het andere, en verschilt de hoogte van het salaris per functie. Als je net begint met werken, is het dan ook lastig inschatten hoeveel je kunt vragen of verwachten. Metro gaf de volgende vier tips waarmee jij wat wijzer kunt worden als het op je salaris aankomt.

1. Kijk op vacaturewebsites

Ten eerste kun je online kijken naar vacatures van jouw functie. Het is tegenwoordig gebruikelijk dat bedrijven een salarisindicatie in de vacature zetten. Hierdoor kun je een goed beeld krijgen van wat andere bedrijven mensen in een soortgelijke rol betalen.

2. Kijk of jouw salarisschalen openbaar zijn

Wanneer je een contract tekent staat er meestal bij in welke loonschaal je terecht komt. Je kunt opzoeken of de loonschalen van jouw werkveld openbaar zijn, zodat je deze kunt vergelijken. Mocht de loonschaal niet openbaar staan, dan kun je deze altijd opvragen bij HR. Waarom het belangrijk is om de bedragen van je loonschaal te weten? Allereerst kun je dan zien hoeveel groei er in salaris nog mogelijk is. Daarnaast kun je checken of jouw verantwoordelijkheden wel binnen de passende schaal vallen.

3. Kijk op online tools

Tegenwoordig zijn er zelfs online tools waarmee jij je salaris kunt berekenen. Scheelt je een hoop gepuzzel kunnen we je vertellen. Op websites als de Nationale Beroepengids en Glassdoor vind je bijvoorbeeld salarisindicaties en op sites als Loonwijzer en PayScale kun je zelfs zien hoeveel anderen in een soortgelijke rol verdienen.

4. Praat met collega’s

Er is eigenlijk geen makkelijkere manier om achter je salaris te komen dan door met collega’s te praten. Soms wordt het praten over loon nogal als een taboe beschouwd, maar dat is helemaal niet nodig. Door aan je collega’s te vragen hoeveel zij verdienen, kun je te weten komen of je evenveel als verdient als zij. Zo niet, dan kun je daar wellicht over in gesprek met je baas.

Bron: Metro | Beeld: iStock

Laatste nieuws