Sommige mensen hebben meer spierpijn dan anderen: hoe kan dat?

Er zijn blijkbaar verschillende oorzaken voor.

Het is je vast weleens overkomen: je hebt na een pittige training met je sportmaatje de volgende dag flink last van spierpijn. Degene met wie je hebt gesport merkt echter vrijwel niks. Dat terwijl jullie dezelfde oefeningen hebben gedaan… hoe kan dat? Het verschil blijkt te worden veroorzaakt door meerdere dingen.

Meerdere soorten spierpijn

Spierpijn ontstaat bij iedereen op dezelfde manier. De pijn wordt veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen. Melkzuur heeft daarbij de grootste invloed. We kunnen onderscheid maken tussen drie soorten spierpijn: acute spierpijn, verlate spierpijn en blessurespierpijn. Acute spierpijn ontstaat tijdens het sporten al en voelt als een verzuring van je spieren. Verlate spierpijn ontstaat pas vanaf 24 uur nadat je hebt gesport. Blessurespierpijn ontstaat, zoals de naam al doet vermoeden, als gevolg van een blessure. Het is ook meteen de gevaarlijkste vorm, waarbij het heel belangrijk is dat je voldoende rust neemt. Stop bij blessurespierpijn altijd meteen met sporten, totdat een arts of fysiotherapeut je toestemming heeft gegeven om het weer op te pakken.

Leefstijl en belasting

Hoewel spierpijn bij iedereen dus op dezelfde manier tot stand komt, kan de een er veel meer last van hebben dan de ander. Jij kunt een dag hebben waarop je amper kunt lopen van de spierpijn, terwijl de vriend(in) met wie je hebt gesport nergens last van heeft. Hoe kan dat nou precies? Vooral je leefstijl blijkt bepalend te zijn. Over het algemeen geldt: hoe gezonder je leefstijl, hoe minder spierpijn je de dag na een workout zult hebben. Onder een gezonde leefstijl valt dan niet alleen gezond eten, maar ook veel bewegen gedurende de dag en vaak intensief sporten.

Ook hangt de mate van spierpijn af van wat jouw spieren kunnen hebben. Heeft er een belasting plaatsgevonden die veel heftiger is dan je spieren gewend zijn, dan krijg je daar snel last van. Ook is de schade op spierniveau dan groter, omdat je lichaam harder moet werken om weer op peil te komen. Dat zorgt ervoor dat je meer spierpijn ervaart. Bij een getraind lichaam komt het herstelproces sneller op gang dan bij een niet-getraind lichaam, waardoor een getraind iemand dus minder last heeft van spierpijn.

Niet genoeg rust

Sommige mensen lijken wel altijd last te hebben van spierpijn. Hoogstwaarschijnlijk komt dat doordat ze te weinig rustmomenten tussen het sporten inplannen. Hun spieren hebben dan te weinig tijd om zich volledig te herstellen. Pas daarmee op, want het kan tot vervelende blessures leiden. Ook kan het ervoor zorgen dat je vermoeid raakt, wat je spierpijn verergert. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende rust tussen je bezoekjes aan de sportschool inbouwt!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws