Happy op Aruba: waarom je op vakantie moet gaan naar het One Happy Island

Afgebeeld: de privé cabana’s op Renaissance Island

Kleurrijke gebouwen, goede restaurants en hagelwitte stranden met azuurblauwe zee zover het oog rijkt: Aruba is de Caribische droom. Het eiland staat bekend als One Happy Island en dat is niet zo gek. Op het eiland staan rust, gastvrijheid, romantiek en lekker eten namelijk centraal. Dit is dan ook precies de reden waarom je binnenkort een retourtje – of eigenlijk het liefst een enkeltje – naar Aruba wilt boeken.

One Happy Island

Aruba ligt in het hart van het zuidelijke gedeelte van de Caribische zee, op zo’n 25 kilometer afstand van de Zuid- Amerikaanse kust. Het eiland ligt op tien uur vliegen vanaf Amsterdam. Op Aruba wonen ruim 110.000 mensen met ruim 96 verschillende nationaliteiten vreedzaam samen. Dit is meteen nog een reden waarom het eiland te boek staat als One Happy Island.

Aruba – een eiland dat niet groter is dan Texel – is een waar paradijs en zeker in de winter de perfecte bestemming om jezelf helemaal op te laden en te genieten van zon, zee en strand. Hoewel het eiland niet bepaald groot is, betekent dat niet dat je je hoeft te vervelen. Wat er allemaal te beleven valt? We hebben een paar van onze favoriete to do’s voor je op een rijtje gezet.

Bon Bini op Aruba!

11x toffe to do’s

  1. Let’s go to the beach

Op Aruba vind je maar liefst 22 stranden die elk stuk voor stuk parels zijn. Arashi Beach, Palm Beach, Druif Beach, Mangel Halto en Rodger’s Beach zijn wat ons betreft echte aanraders! De stranden die er voor ons met kop en schouder bovenuit staken waren toch wel Eagle Beach en Baby Beach. Eagle Beach staat bekend om zijn ongerepte hagelwitte stranden. TripAdvisor bekroonde het strand in 2019 zelfs tot het derde mooiste strand ter wereld. Eagle Beach is ook meteen een van de breedste stranden van Aruba en biedt vele strandhutten en diverse watersporten als wind- of kitesurfen.

Eagle Beach

Baby Beach is dan weer een kalme lagune en bevindt zich aan het zuidelijkste puntje van het eiland. Dit poederwitte strand dankt de naam aan de ondiepe, turquoise bodem. Smeer je in met factor 50, relax aan het water, of snorkel door de zee en spot prachtige vissen.

Baby Beach

2. Ontdek Oranjestad
In de hoofdstad van Aruba vind je een levendige haven en vele hotspots. In het centrum van Oranjestad spot je talloze, kleurrijke gebouwen die een lust zijn voor het oog en je Instagram-feed. In de omgeving vind je schattige strandtenten, mooie stranden, een prachtige boulevard met leuke winkeltjes, hippe markten, en ook indrukwekkende winkelcentra.

Oranjestad

3. Bezoek Renaissance Mall & Market Place
Als je op zoek bent naar de perfecte mix tussen hippe boetieks en fijne restaurants, tippen we je graag de bruisende Renaissance Mall & Marketplace in Oranjestad. Hier vind je de bioscoop, lokale giftshops, en tig lunchzaakjes en restaurants om even te genieten van lokale bieren. Als je dan bij een restaurant bent neergestreken, kan een Balashi Chill niet uitblijven: een verfrissend, licht en lokaal biertje dat extra lekker is met een schijfje limoen.

Balashi Chill

4. Bezoek Royal Plaza Mall
Ga winkelen bij de Royal Plaza Mall in Oranjestad. Bij dit Instagramwaardige winkelcentrum vind je shops van luxemerken, maar ook authentieke, Arubaanse souvenirshops.

5. Bezoek Arikok National Park
Dit prachtige nationale park neemt zo’n 20 procent van Aruba in beslag en heeft veel te bieden. Wandel vanaf het visitor center door het park, of rijd met de auto langs de indrukwekkend hoge cactussen. Highlights in het park zijn toch wel de Caves Fontein, de Quadirikiri Cave en de Natural pool. Tip: huur een jeep als je niks wilt missen. Een 4×4 brengt je net wat makkelijker naar bepaalde bezienswaardigheden dan een gewone huurauto.

6. Ga snorkelen!
Ben je wel echt op Aruba geweest als je niet hebt gesnorkeld? Bij Aruba Outdoor Adventures ga je eerst aan het Zuidelijke gedeelte van het eiland kajakken om vervolgens bij een prachtige, kleine pier te komen om te snorkelen. Tijdens het kajakken en snorkelen zul je de prachtige kust, koraal en bijzondere vissen zien. Smeer je van tevoren wel goed in met factor 50 en neem een handdoek en waterschoenen mee.

Snorkelen

Overigens peddel je tijdens het kajakken niet met je armen, maar gebruik je je voeten om vooruit te komen. Sturen kan dan weer met je linkerhand. Daarnaast kun je kajakken in een éénpersoonskajak, maar kun je ook een tweepersoonskajak kiezen.

7. Mediteer bij de Aruba Butterfly Farm
Hoe kun je nou beter tot rust komen dan tijdens een mediteersessie bij de Aruba Butterfly Farm? Elke woensdagochtend kun je hier mediteren en heb je de vlinderboerderij bijna voor jou alleen. Ga comfortabel zitten, sluit je ogen en laat je gedachten fladderen – net als de vlinders.

Mediteren bij de Aruba Butterfly Farm

8. Boek een jeeptour bij ABC Tours
Tijdens deze offroadtour bezoek je indrukwekkende plekken die niet met een gewone auto toegankelijk zijn. Met stops bij onder andere Blackstone Beach, Twin Bridges en Cave Pool ‘Boca’.

Twin Bridges, een van de stops tijdens de jeeptour

9. Galoppeer over de stranden
Te land, ter zee en te paard. Ontdek de prachtige stranden en natuurgebieden van Aruba tijdens een ontspannende rit. Overigens kun je het paardrijden ook omtoveren tot een romantische date voor twee.

Aruba
Paardrijden bij het strand

10. Bezoek Aruba Aloe Factory
Een gratis rondleiding door het museum en de fabriek zijn zeker de moeite waard. Scoor ook meteen een paar heerlijke aloë vera-producten in de shop. Tip: de Aftersun Lotion is een lifesaver als je te lang in de zon hebt gezeten.

Aruba
Aruba Aloe Factory

11. Spot street art
In San Nicolas is Aruba opeens One Happy Art Island. Dit plaatsje staat namelijk bekend om zijn indrukwekkende muurschilderingen. Haal een gratis street-artbrochure bij het bezoekerscentrum in San Nicolas of boek een tour met Tito Bolivar via Aruba Mural Tours om alles te weten te komen over de kunstenaars.

Spot street-art

13x Lekker eten

Of je op Aruba nou lekker aan het strand ligt, door het centrum slentert of met de auto over het eiland rijdt, één ding valt je meteen op: er zijn genoeg plekken om te eten. Aruba is een waar walhalla voor foodies, want er bevinden zich ruim 250 eetgelegenheden op het eiland. We hebben een paar van onze favoriete foodspots voor je op een rijtje gezet. Komen ze:

1. LG Smith’s Steak & Chop House
Een aanrader is LG Smith’s Steak & Chop House in Oranjestad. Hoewel er – hoe kan het ook anders – diverse soorten steak op het menu staan, is er ook genoeg keuze voor pescotariërs en vegetariërs. Bovendien kunnen wijnliefhebbers hier naar hartenlust diverse wijnen uitproberen. LG Smith’s is namelijk het enige restaurant op het eiland waar je 150 verschillende wijnen per glas kunt bestellen. Cheers!

LG Smiths

2. The West Deck
Ben je juist op zoek naar een rustige strandtent om te kunnen genieten van een heerlijke lunch en een verfrissende duik? Dan mag een bezoekje aan The West Deck niet ontbreken. Deze strandtent bevindt zich slechts 600 meter verderop van de Mall & Marketplace en is een oase van rust. Trakteer jezelf bij The West Deck op een van de vele lokale lekkernijen van het menu. Onze tip: funchi met kaas. Deze pannenkoek met maismeel is een must try. 

Funchi met kaas bij The West Deck
3. Eduardo’s Beach Shack
Deze shack is the place to be als je wel wat vitamientjes kunt gebruiken. Deze strandhut wordt ook wel de beste smoothiebar van Aruba genoemd en heeft onder meer diverse kleurrijke smoothies en açai- en fruitbowls op het menu staan.
Eduardo’s Beach Shack

4. Zeerovers
Deze strandtent is gelegen in Savaneta aan zee. Het visrestaurant heeft een kleine kaart, omdat een lokale visser elke dag de vangst van de dag brengt. Het menu bestaat daarom uit één of twee dagelijkse verse vangsten en een aantal lokale bijgerechten.

Zeerovers

5.  Pinchos Bar & Grill
Pinchos is gevestigd op een idyllische privépier op het strand, omringd door palmbomen en helderblauw water. Tip: strijk hier voor 18.00 uur neer om een prachtige zonsondergang te ervaren.

Pinchos

6. Screaming Eagle
Screaming Eagle is een French fusion-restaurant dat je niet kan ontgaan als je op Aruba bent. Met een uitgebreide menu- en cocktailkaart ontbreekt het je hier aan niets. Fan van tonijn? Dan is de tonijn-tartaar met gebakken zachte schelpkrab een must om te proberen. Eet je liever vegetarisch? Dan raden we de gerookte portobello met kruidenroomkaas, truffelrisotto en balsamicodressing aan.

Gerookte portobello met kruidenroomkaas, truffelrisotto en balsamico-dressing

7. Wilhelmina
Dit restaurant heeft een prachtige tuin en romantische ambiance, en is door zijn indrukwekkende à la cartemenu een begrip op Aruba. Bij Wilhelmina kun je genieten van verse visgerechten, indrukwekkende steaks en homemade pasta. Van tevoren wel even reserveren.

Mix van tomaten met verse basilicum, grapefruit en basilicumolie met geitenkaas en komkommerschuim.

8. Passions on the Beach
Passions on the Beach doet z’n naam eer aan. Hier dineer je in een romantische setting, omringd door strandfakkels, met een adembenemende zonsondergang op de achtergrond. Een koud glas rosé erbij en je avond is compleet. Ook een prachtige trouwlocatie.

Passions on the Beach

9. The Old Cunucu House
Dit restaurant heeft veel Arubaanse specialiteiten op het menu staan. De specialiteit van het huis, en tevens een dikke aanrader, is de keshi yena: een traditioneel gerecht met kip en heel veel kaas.

Aruba
The Old Cunucu House

10 Kamini’s
Kamini’s is een aanrader voor de lunch, waar uitstekende curry’s met roti geserveerd worden. Vraag alleen niet om de recepten, die zijn strikt geheim.

Kamini’s

11. The Fusion of the World Food Tour
Kun je niet kiezen tussen een van de vele restaurants? Ga dan mee met de The Fusion of the World Food Tour. Tijdens deze 2,5 uur durende tour leidt een local je door Oranjestad om je te vertellen over de geschiedenis en cultuur van Aruba. Tussendoor stop je bij verschillende restaurants om een vorkje mee te prikken.

Een van de drankjes die we tijdens The Fusion of the World Food Tour kregen was een Balashi. Een Arubaans biertje.

12. Picnic on the beach
Op zoek naar een unieke locatie voor een romantische lunch? Boek dan een luxe pop-up picknick tussen de karakteristieke watapanabomen op Surfside Beach of Eagle Beach met Picnic Aruba.

Picnic setup op Eagle Beach

Tijdens de twee uur durende picnic ontbreekt het je aan niets. Een scala aan hartige en zoete lekkernijen staat voor je klaar, samen met heerlijke alcoholische versnapering en ijskoud water. Trek op voorhand wel even je bikini aan, want na en uitgebreide picnic is niets fijner dan een duik nemen in het helderblauwe water. Maak meteen ook even een foto met de polaroidcamera om je picknick te vereeuwigen.

Overnachten

En als je dan op Aruba bent, heb je natuurlijk ook een plek nodig om te overnachten. We tippen je graag het gerenoveerde adults-only Renaissance Wind Creek Aruba Resort in Oranjestad, waar je een adembenemend uitzicht op de Caribische zee hebt.

De 297 kamers en suites bieden de perfecte balans tussen een moderne en Caribische sfeer. Schiet direct na aankomst in je bikini en neem een duik in het zwembad. Terwijl je in het water dobbert, kun je genieten van een heerlijke cocktail die je bij de bar aangrenzend aan het zwembad bestelt. Bovendien kun je elke avond genieten van de beats van de dj die bij het zwembad draait. Het hotel beschikt daarnaast over een fitnesscentrum en dankzij de uitgebreide apparatuur kun je je work-outs ook tijdens je vakantie bijhouden.

Wil je liever helemaal tot rust komen? Bezoek dan het privé-eiland Renaissance Island, dat alleen toegankelijk is voor gasten van het resort. Om het kwartier brengt een gratis watertaxi je binnen een paar minuten naar het eiland. Op het eiland bevinden zich twee prachtige stranden, en op één van die stranden lopen flamingo’s vrij rond. In de private spa cove van de Okeanos Spa op Renaissance Island geniet je van relaxende (koppels) behandelingen. Heb jij na een dagje strand nog energie over? Test je geluk dan bij Wind Creek Casino of ga shoppen bij een van de vele exclusieve shops in het Renaissance Mall. En ook foodies kunnen hun hart ophalen in het luxe winkelcentrum, zo zijn er diverse restaurants en bars in het pand te vinden.

Daarnaast bevindt het Renaissance Wind Creek Aruba Resort zich op slechts een paar minuten rijden van het vliegveld en is het gelegen tussen de levendige haven en vele hotpots van het centrum van Oranjestad.

Kom tot rust bij Bucuti & Tara Beach Resort

Wie liever de stad wil ontvluchten en op zoek is naar een ultiem zenmoment is bij Bucuti aan het juiste adres. Bij het resort staan rust en een romantische sfeer centraal. Zo zul je geen harde muziek of luidruchtige watersporten horen, en is het resort adults-only. Het kleinschalige resort is als eerste hotel in het Caribisch gebied volledig klimaatneutraal en sleepte als eerste hotel ter wereld de VN Climate Action Award voor alle inspanningen op het gebied van duurzaamheid in de wacht. Op een luxe en romantische sfeer hoef je overigens niet in te leveren tijdens je eco-friendly bezoek aan Bucuti. De kingsize bedden zijn to die for en ook het uitzicht is vanuit elke kamer picobello. Vervelen zul je je trouwens niet snel bij Bucuti. Het resort bevindt zich namelijk aan een van de mooiste stranden ter wereld: Eagle Beach. Hier kun je relaxen op een van de vele comfortabele strandbedden of een duik nemen in de turquoise blauwe zee. Ook biedt Bucuti een uitgebreid wellness-programma dat fitness, voeding en mindfulness omvatten. Tevens kun je je ook lekker laten masseren of een gezichtsbehandeling nemen bij de Purun Spa.

 

Als klap op de vuurpijl riep TripAdvisor Bucuti ook nog eens uit tot het meest romantische resort in de Caribbean! Dit dankt het resort onder meer aan de romantische ervaringen die ze aanbieden. Zo kun je onder andere een Honeymoon Like a Celebrity Arrival boeken, waarbij je feestelijk van het vliegveld wordt onthaald en in een luxe auto naar het resort wordt gebracht. Ook kun je een romantisch diner in een privé palapa boeken, genieten van een koppels massage of een film kijken op het strand. En dat zijn nog lang niet alle to do’s voor lovebirds…

Reizen naar Aruba

Hoewel de coronaregels versoepelen, gelden er wel een aantal inreisregels als je naar Aruba vliegt. Als je volledig gevaccineerd bent én een booster hebt gehad, hoef je geen test te doen om naar Aruba te reizen. Als je niet (volledig) gevaccineerd bent, heb je een negatief testresultaat nodig. Hiervoor kun je gebruik maken van een PCR-test (drie dagen voor vertrek af te nemen) of een antigeentest (een dag voor vertrek af te nemen). De testen of je vaccinatiebewijs voeg je vervolgens aan de online immigratiekaart (ED-card) toe.

Het is verplicht om een eenmalige verzekeringspolis voor COVID-19 aan te schaffen voor slechts €14. Als je de online immigratiekaart helemaal hebt ingevuld en een groen vinkje hebt gekregen, kun je naar Aruba reizen. Aruba here we come!  

Dit artikel is in samenwerking met Aruba Tourism Authority geschreven. 

Beeld: Aruba Tourism Authority, Renaissance, Bucuti

Laatste nieuws