Werkend of niet: iedereen kan vanaf 1 maart 1.000 euro krijgen voor een opleiding

De tegemoetkoming komt in plaats van de bestaande belastingaftrek voor scholing.

Denk je er al een tijdje over na om weer een opleiding te gaan volgen? Of heb je een cursus op het oog? Dan kun je vanaf 1 maart een aanvraag indienen voor maximaal 1.000 euro om je beoogde training (deels) te financieren.

Tegemoetkoming

Vanaf 1 maart kunnen mensen op een speciale site een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming van maximaal 1.000 euro. Dit bracht een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar buiten. Hiervoor wordt jaarlijks 218 miljoen beschikbaar gesteld. Je kunt enkel in opmerking komen voor het bedrag als je een erkende opleiding, cursus of training wilt volgen.

Hoeveel mensen geholpen kunnen worden met de tegemoetkoming? Dat hangt af van de hoogte van het bedrag waar mensen om vragen. Zelf gaat het ministerie uit van zo’n 300.000 mensen. Als een aanvraag wordt goedgekeurd, zal het UWV het bedrag overmaken aan het instituut waar de persoon in kwestie de training, cursus of opleiding volgt.

Tegemoetkoming vergemakkelijken

De tegemoetkoming, ook wel het STAP-budget genoemd, vervangt de belastingaftrek voor scholing. Dit doet het ministerie om zaken te vergemakkelijken. Veel mensen vonden het namelijk ingewikkeld om het geld terug te vragen via de Belastingdienst. “De fiscale aftrek kende een aantal drempels, waardoor er slechts beperkt gebruik van werd gemaakt.”

De tegemoetkoming is niet alleen voor studenten, ook mensen die werken kunnen een aanvraag indienen. Het is voor iedereen bedoeld. “Werkenden en niet-werkenden, maar wel in relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt.”

Bron: Nu.nl | Beeld: iStock

Laatste nieuws