Gaat er eigenlijk nog een dag voorbij waarop we niet achter onze laptop of computer zitten? Laat staan een dag waarop we onze telefoon links laten liggen? Tijdens een gemiddelde dag worden we blootgesteld aan behoorlijk wat blauw licht. Wij vroegen ons daarom af of dat eigenlijk kwaad kan voor je huid.
Blauw licht
Van uv-straling weten we dat het niet onze beste vriend is. Voor blauw licht geldt hetzelfde. We weten dat het niet goed is voor je ogen en dat je moeilijker in slaap kunt vallen als je vlak voor het slapen nog naar een scherm hebt gekeken. Maar kent blauw licht meerdere nadelen?
"Blauw licht is het licht met de hoogste energie in het zichtbare spectrum", legt dr. Michelle Faber van de Schweiger Dermatology Group uit aan C Net. Die hoge energie geeft blauw licht "het vermogen om dieper in de dermis door te dringen" dan licht met minder energie. We worden met name blootgesteld aan dit licht door ons gebruik van laptops, telefoons en tv's.
Effect op de huid
Het verband tussen blauw licht en huidbeschadiging is een relatief nieuw studiegebied. Recente onderzoeken, die nog in de kinderschoenen staan, hebben al wel voorzichtig aangetoond dat het een effect op de huid kan hebben. "Er zijn onderzoeken die suggereren dat blauw licht aanhoudende pigmentatieveranderingen kan veroorzaken", zo weet Dr. Faber.
Momenteel zijn de onderzoeken hiernaar nog in opkomst, zo benadrukt de dermatoloog. "We leren nog steeds in hoeverre blauw licht de huid beïnvloedt." En hoewel we nog weinig weten over het verband hiertussen en huidbeschadiging, is het volgens Dr. Faber belangrijk dat we potentiële schade niet negeren. "We weten dat er bewijs is dat blootstelling aan blauw licht een effect op de huid heeft. Het is de moeite waard om je huid hiertegen te beschermen."
Dermatoloog Dr. Marie Hayag voegt daaraantoe op welke mogelijke manieren blauw licht je huid kan beschadigen, namelijk:
- Het kan oxidatieve stress veroorzaken. Dit kan leiden tot ontstekingen en een afname van collageen (een eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en elasticiteit van de huid).
- Het kan de activiteit van melanocyten verstoren. Een verstoring van deze huidcel kan zorgen voor ongelijkmatige en overmatige pigmentatie.
- Het kan bijdragen aan huidveroudering. Dit kan op dezelfde manier gebeuren als huidveroudering door de zon.
- Het kan de buitenste laag van je huid verzakken.
Hoe kun je je huid beschermen?
Not to state the obvious: maar je kunt je huid het beste tegen blauw licht beschermen door je gebruik hiervan te verminderen. Maar wij snappen: da's vaak niet haalbaar. In dat geval kun je je huid op de volgende manier beschermen:
- Draag een speciale bril om je ogen te beschermen tegen blauw licht. Niet alleen bescherm je hiermee je kijkers, maar ook de dunne huid rondom je ogen. Scheelt altijd iets.
- Schakel altijd de nachtmodus van je apparaat in. Deze modus zorgt ervoor dat het blauwe licht minder hard is. Zit die modus niet op je computer of laptop? Dan kun je ook een speciaal blauw lichtscherm kopen om die over je scherm heen aan te brengen.
Bron: C Net | Beeld: Mathilde Langevin