Wat is Kroatië mooi: deze plekken zijn het bezoeken waard

Kroatië was afgelopen jaar het heerlijke decor van tv-programma ‘Expeditie Robinson’. Maar sober is het leven hier zeker niet. Met meer dan 1200 eilanden is het een perfecte bestemming voor mini-roadtrips langs mooie strandjes, woeste natuur en lokale wijnboeren. 

De wind door je haren tijdens een boottocht over de Adriatische Zee, lange wandelingen door de natuur in het binnenland en prachtige historische steden. Het leven is mooi in Kroatië en het land is zo divers dat het zonde is om op één plek te blijven. Eilandhoppend ontdek je de mooiste steden, stranden en paradijselijke baaitjes waar je bijna niemand tegenkomt. In de zomer is het weer hier fantastisch, maar ook in het voor- en najaar is de temperatuur meestal zacht.

Bruisend Split

Met de auto vanuit Nederland duurt de reis naar Kroatië een paar dagen, maar je kunt ook gemakkelijk vliegen en daar een auto huren om het land te ontdekken. Een mooie start voor je verblijf is de havenstad Split. De stad ligt op een schiereiland en is door de vele verbindingen met de omliggende eilanden een perfecte uitvalsbasis om veel van Kroatië te zien. Maar ook als je een paar dagen een citytrip wilt maken, is Split de moeite waard.

Na hoofdstad Zagreb is Split de grootste stad van het land. Het paleis van Diocletianus, dat aan het begin van de 4de eeuw werd gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer, is Unesco werelderfgoed en vormt het hart van de stad. Binnen de paleismuren ligt het centrum van Split, met slingerende straatjes, mooie binnenplaatsen en gezellige pleinen. En langs het water om de stadsmuren heen ligt de bruisende boulevard met palmbomen en overal terrasjes en restaurants. De inwoners van Split zijn uitbundig en bevlogen en zorgen er met elkaar voor dat oude gebouwen, havens en monumentale panden behouden worden. Split wordt ook wel ‘big village’ genoemd en overal waar je komt, zie je waarom: de locals kennen elkaar en zijn heel gastvrij.

In het centrum struikel je bijna over de leuke hotspots en restaurants. Wanneer je door de kleine straatjes slingert en per ongeluk ergens om een hoekje kijkt, is de kans groot dat je op het beeldschone binnenpleintje van een authentiek restaurant stuit. Grote kans ook dat je de volgende dag spierpijn in je kuiten hebt, want je loopt hier continu heuvel op, heuvel af. Ook buiten het centrum en aan de haven vind je genoeg unieke plekken. Wandel je langs de haven – die tijdens de zomer vol ligt met de meest luxe jachten en cruiseschepen – naar het noordwesten, dan kom je uit bij de Marjan berg. Een pittig loopje, maar dan word je wel beloond met een prachtig uitzicht over de stad en het schiereiland.

Doen & zien in Split

Roze plein
Republic Square is omgeven door restaurants en terrassen, maar is bovenal opvallend door de kleur van de omliggende gebouwen: roze! Wil je even naartoe.

Breakfast bij Bepa! 
Kies een tafeltje op het terras en geniet ’s ochtends van een goeie granola bowl en tijdens lunch of diner van de verse mediterrane keuken.

Eten bij Santa Lucia
In hartje Split, met een heel fijn terras waar je heerlijk mensen kunt kijken. De toetjes zijn fan- tastisch, dus sla die vooral niet over.

Yummie streetfood
Aan de rand van de paleismuren vind je Misto. Aan de gezellige bartafels met houten krukken zit je perfect voor een drankje en een borrelhap of streetfood-dinner.

Logeren in het Cornaro
Dit hotel net buiten de paleismuren van Split heeft een fantastisch dakterras en comfortabele kamers.

Biokovo skywalk
De eerste stap is spannend, maar door het adembenemende uitzicht vergeet je dat snel.

Watervallen en historische stadjes

Rondom Split ligt wel 24 kilometer strand. Dit varieert van grotere (zand)stranden – uniek in Kroatië – tot kleine baaitjes en heel veel kiezelstranden. Vanuit hier kun je ook gemakkelijk het binnenland intrekken om de weelderige natuur te verkennen. Een van de grootste toeristische trekpleisters van het land zijn de betoverende Krka watervallen – je gelooft niet dat dit gewoon Europa is – die midden in een natuurgebied liggen. Bij het beginpunt van het gebied kun je een bus nemen naar de watervallen, maar als je de tijd hebt en het niet te warm is, is een wandeling een aanrader. En wie op zoek is naar actie en avontuur kan een dagje gaan raften op de rivier Cetina. Pauzeren doe je in het dorpje Omiš waar je heerlijk kunt aanschuiven in een restaurantje aan de rivier. Nóg meer spanning en sensatie: de Biokovo skywalk bij Makarska is een glazen loopbrug van 25 meter aan de rand van een rots, op 1228 meter boven de zee. Het is een flinke slinger met de auto de berg op, maar als je eenmaal op bestemming bent heb je letterlijk een adembenemend uitzicht.

De prachtige Krka watervallen bestaan uit zeven cascades met in totaal 242 meter hoogteverschil

Cultuurstop in Trogir

Heb je na het zien van Split de smaak te pakken, overweeg dan een tochtje naar het kleine stadje Trogir, op een half uur rijden in de baai van Kastela. Het centrum van dit bijzondere stadje (ook werelderfgoed) ligt op een voormalig eiland dat door twee bruggen verbonden is met het vaste land van Kroatië en het eilandje Ciovo. Een van de mooiste gebouwen in Trogir is de kathedraal van ‘Sv. Lovro’. En naast het stadje staat een 15de-eeuws fort. Via de brug rijd je van Trogir door naar het schiereiland erachter: Okrug Gornji. Wandelend over een grillig rotspad bereik je verschillende dorpjes en mooie baaitjes waar je heerlijk kunt zonnen en zwemmen. Dobberende vissersbootjes en de geur van zee en zonnebrand maken het geluk compleet.

Eindeloos eilandhoppen

Om het echte eilandgevoel te ervaren neem je vanuit Split de ferry (met de auto of te voet) naar een van de nabijgelegen eilanden. Het grootste en dichtstbijzijnde is Brac, dat wordt gekenmerkt door de hoge bergkam in het midden en bekend is om het prachtige zandstrand Zlatni Rat, vanwege de vorm ‘Gouden Hoorn’ genoemd. Bekende stadjes op het eiland zijn Bol, Milna en het schilderachtige havenplaatsje Supetar. Brac is klein en overzichtelijk. De leukste manier om het eiland te verkennen is door een mini-roadtrip te maken langs kaasmakers, wijngaarden, steile kliffen en groene bossen.

Doen & Zien in Brac


Vis eten bij Ribarska Kucica 

Een stukje buiten de stad Bol, aan een schilderachtig baaitje, ligt dit romantische restaurant. De naam van het restaurant betekent fisherman’s house, dus verse vis gegarandeerd.

Drinks in de rooftopbar
Het beste uitzicht over Supetar heb je vanaf het dakterras van Hotel Osam. Ook open voor niet-hotelgasten.

Zlatni Rat strand
Een van de mooiste stranden van Kroatië. Best druk in de zomer, maar in maanden daarna is het een stuk rustiger. Ook een ideaal plek om te kiten!

Klooster tussen de rotsen
Totaal afgelegen, tussen de rotsen, ligt het indruk- wekkende Blaca klooster uit de 16de eeuw. Je kunt er alleen komen na een stevige wandeling van een half uur door de woeste natuur.

Een ander eiland waar je vanuit Split rechtstreeks naartoe kunt varen is Hvar. Een plek die populair is vanwege twee dingen: ’t is hét party-eiland voor de nouveau riche, waar af en aan luxe jachten aanmeren. Maar het eiland heeft veel meer te bieden dan clubs en luxe restaurants, en wat later in het seizoen staat het uitgaansleven op een lager pitje. Het tweede waar Hvar beroemd om is, is de lavendel die hier groeit. Je ruikt het meteen als je door het binnenland trekt. En ook de geur van rozemarijn en salie waait hier overal je neus in. Op Hvar vind je verder veel olijfbomen en wijngaarden waar Kroatische wijn geproduceerd wordt. Heerlijk om aan het einde van je dag een glaasje van te drinken op een terras, of boek een wijnproeverij bij een van de wijngaarden. Hvar stad is een historische plek die tegen de berg aan is gebouwd waardoor er veel trappen en smalle straatjes zijn – met overal kleine restaurants. En kijk vooral ook ’ns omhoog, want het beste plekje voor een drankje kan zomaar ergens op een dakterras zijn.

In het stadje Stari Grad aan de noordkant van het eiland is het een stuk rustiger dan Hvar-stad en er zitten veel tentjes waar je goed en betaalbaarder kunt eten. Gregada, een lokaal en traditioneel stoofpotje van vis, staat hier bijna overal op de kaart. Andere plekken die leuk zijn om te bezoeken zijn Jelsa, Sucuraj en Vrboska.

Goed om te weten: op Hvar vind je naast hotels veel homestays, appartementen en kamers aan huis die worden verhuurd door locals. Een leuke manier om op het eiland te verblijven, want zo support je de bewoners en je krijgt vaak unieke insider tips. Ook de homestays worden aangeboden via de grotere boekingswebsites, dus ze zijn makkelijk te vinden.

Als afsluiter kun je vanaf Hvar-stad met een klein taxi-bootje naar de Pakleni-eilanden varen. Deze bestaan uit 16 kleine eilandjes waarvan er maar een paar bewoond zijn. De weinige bewoners leven vooral van het toerisme tijdens het hoogseizoen. Trek er een dag voor uit en laat je door taxibootjes steeds weer naar een andere plek brengen. In deze omgeving kun je prachtig snorkelen en er zijn veel restaurantjes waar je kunt lunchen met verse vis en een glas wijn. Als je aan het einde van de dag met rozige wangen en de wind door je haren weer terugvaart, weet je dat je heus niet altijd naar de andere kant van de wereld hoeft om het exotische vakantie- gevoel te ervaren.

Doen & Zien in Hvar


Cocktail bij Central Park Club

Deze plek is niet te missen als je door Hvar-stad loopt. Gewoon de stenen terrastrap volgen. Bij Central Park is het altijd gezellig en in het hoogseizoen is er veel live muziek.

All day breakfast & lunch 
Fig Café is een van de weinige plekken in de regio met een focus op vegetarische gerechten. Denk heerlijke breakfast burrito’s en flatbread met peer en blauwe kaas. Even iets anders dan pizza, vis of vlees.

Zonnen op Palmižana beach
Neem een taxibootje naar de Pakleni-eilanden en huur een ligbedje op het strand van Palmižana (wel zo fijn met al die kiezels). En blijf vooral hangen voor de lunch.

Wijn proeven bij Vina Carić
Dit familiebedrijf maakt met veel passie verschillende soorten wijnen. Boek hier een proeverij en zorg voor genoeg ruimte in je tas, want je wilt zeker een flesje mee- nemen – of drie. De wijn van Vina Caric wordt niet voor niets geschonken bij sterren- restaurant De Librije.

Bron: Marie Claire (Emma Berkhout) 

Laatste nieuws