Hoe achterhaal je eigenlijk of je schoenen aan vervanging toe zijn?

Los van the obvious redenen, natuurlijk.

Lees ook

Als je schoenen helemaal zijn afgetrapt, maar ze nog wel zo lekker zitten, weten we ook heus wel dat het tijd is om ze te vervangen. Maar dat is niet het enige teken dat je schoenen hun beste moment wel hebben gehad.

Blessures

We snappen het als je je favoriete schoenen niet zomaar de deur uit kunt doen. Toch is het niet zo’n goed idee om op die afgetrapte stappers te blijven lopen, zegt podoloog Jacqueline Sutera tegen Well+Good. “Dit kan voor vervelende blessures zorgen”, vertelt ze. “Wanneer de zolen en de hakken van de schoenen versleten zijn, komt de hak van je voet in een grotere hoek op de grond terecht. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller valt en verstuikingen oploopt. Op langere termijn kan het tevens peesontstekingen en pijn in de heupen, enkels en rug veroorzaken.”

Tien seconden

Ai, daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Maar hoe kom je erachter of je schoenen aan vervanging toe zijn? Dat kan volgens dr. Sutera binnen tien seconden met de tafeltest. “Plaats de schoenen op tafel en bekijk ze van achteren op ooghoogte”, legt de podoloog uit. “Onderzoek en vergelijk de schoenen om te zien of er tekenen van slijtage zijn. Kijk ook of ze ongelijk zijn. Draai de schoenen vervolgens om en zoek naar barsten of gaatjes in de zolen.” Als je ongelijkheden, barsten of andere eigenaardigheden tegenkomt bij je schoenen, is het tijd om afscheid te nemen.

Repareren

Ben je er écht nog niet aan toe om vaarwel te zeggen tegen je favorieten schoenen? Dan kun je ze wellicht nog laten repareren. Dat is het makkelijkst bij hakken, laarzen en loafers, aangezien deze een hardere zool hebben. “Bij sneakers of andere schoenen met een zachtere zool is dit vaak lastiger”, vertelt dr. Sutera. Dat is jammer. Maar ach, weer een excuus om te shoppen, toch?

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook