Duurzame keuzes maken kan best lastig zijn. Veel mensen vragen zich vooral af waar ze moeten beginnen. Zoals met zoveel dingen in het leven is het allerbeste advies: begin met kleine stapjes. Zo maak je het makkelijk voor jezelf, is het goed vol te houden en blijft het overzichtelijk. Door onderstaande dingen in je leven toe te passen, maak je bewust een duurzamere keuze en dat is al een heel goed begin.
Minder plastic
Plastic wordt helaas nog veel gebruikt. Soms kan plastic een goede functie hebben, maar vaak is het ook overbodig. Een hele makkelijke manier om een plastic product uit je leven te bannen is door herbruikbare rietjes te gebruiken in plaats van plastic rietjes. Rietjes zijn meestal niet persé nodig, maar kan wel leuk zijn voor een feestje, of handig als je net je verstandskiezen hebt laten trekken en je alleen nog maar vla mag eten. Voor een lekkere cocktail die je thuis maakt, staat het toch net even wat feestelijker. Neem desnoods je eigen rietje mee als je een drankje buiten de deur gaat doen en geef aan dat je geen rietje wilt als je iets besteld. Dat voelt in het begin wellicht wat gek, maar ook daar wen je aan. Het is ook zonde wanneer je een rietje krijgt die je helemaal niet wilt.
Verzorgingsproducten
Het gebruik van natuurlijke verzorgingsproducten is makkelijk te verwerken in je dagelijkse routine. Want zeg nou zelf, dat er natuurlijke producten in je make-up remover zitten, is toch alleen maar prettig? Waarom zou je kiezen voor iets anders? Bovendien is het alleen maar beter voor je huid om te kiezen voor spullen zonder allerlei troep erin.
Afval scheiden
Iedere gemeente heeft zo zijn eigen manier van afval scheiden. Maar op de meeste plekken wordt er onderscheid gemaakt tussen papier, plastic, drinkpakken, GFT en restafval. En dan zijn er nog zaken als textiel en huishoudelijke apparaten. Kijk altijd goed na wat de regels zijn in jouw gemeente en houd je aan de richtlijnen.
Minder vlees eten
Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder vlees te eten. Er zijn mensen die kiezen voor een volledig vegetarisch of veganistisch dieet, maar een groot deel kiest voor minder vlees eten, oftewel flexitariër. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om hiervoor te kiezen. De een doet het voor het milieu, de ander doet het voor het dierenleed dat erbij komt kijken. Het kan natuurlijk ook een combinatie van beide zijn. De vleesindustrie zorgt nou eenmaal voor veel uitstoot van broeikasgassen. Vind je het lastig om een stukje vlees te laten liggen? Probeer in kleine stapjes een vleesproduct te vervangen voor een vegetarische variant. Hoe vaker je het eet, hoe meer je er uiteindelijk aan went. Veel dingen zijn echt prima te vervangen.
Consuminderen
Minder spullen kopen is een goede stap in de richting naar een duurzaam leven. Er is minder productiemateriaal en minder verpakkingsmateriaal nodig. Denk maar eens aan al het plastic en karton waar de meeste pakketjes in worden bezorgd. Voordat je een aankoop doet, bedenk dan of je het echt nodig hebt. Stel de keuze nog even uit en vaak blijkt na een tijdje dat je het helemaal niet zo nodig hebt. Naast dat je minder spullen koopt, kun je er ook voor kiezen om alle spullen die je al hebt eens kritisch onder de loep nemen. Je kasten liggen meestal vol met spullen die je helemaal niet gebruikt. Organiseer bijvoorbeeld een kledingruil met vriendinnen, zo ben je zelf van je oude kleding af en scoor je toch nog wat leuke nieuwe items, zonder dat je er nieuwe spullen hoeft aan te schaffen. Wanneer je iets weggooit, kijk dan wel goed na waar je heen brengt. Is het nodig het speciaal naar de milieustraat te brengen of kan in de afvalbak?
Beste vrienden worden met de kringloop
Hoewel het goed is om, zoals hierboven beschreven, minder spullen te kopen, heb je zo af en toe natuurlijk wel iets nodig of blijft het leuk om jezelf te verwennen met iets nieuws voor in huis en dat mag natuurlijk nog steeds. Als je iets koopt, kijk dan eerst eens of je het tweedehands kunt scoren. Op Marktplaats bijvoorbeeld, of een leuke kringloop- of vintagewinkel.
Alle kleine beetjes helpen
En dan zijn er nog allerlei kleine dingen waar je op kan letten. Denk aan zaken als altijd het licht uitdoen wanneer je een ruimte verlaat, eerder een warme trui aantrekken in plaats van de verwarming een graadje hoger te zetten en opletten hoe lang je onder een warme douche staat. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee!
Beeld: Jackson David