Het laten vallen van de smartphone van je beste vriendin of een ongelukje op de fiets terwijl een vriendin achterop zit; een ongeluk zit in een klein hoekje. Natuurlijk zijn dit soort ongevallen zonder opzet bedoeld, maar als er sprake is van schade dan is het goed om te kijken naar degene die er verantwoordelijk voor is. De kans is groot dat je niet precies weet hoe aansprakelijkheid in elkaar zit. Daarom lees je er in dit artikel meer over, evenals over rechtsbijstand en wanneer je dat nodig hebt.
Aansprakelijkheid: wat is dat precies?
Iedereen krijgt weleens te maken met het begrip aansprakelijkheid, bijvoorbeeld in het geval van een ongeluk thuis of in het verkeer. Jaarlijks raken meer dan 430.000 personen in Nederland betrokken bij een verkeersongeluk. Voor zo'n ongeluk is vrijwel altijd iemand aansprakelijk (tenzij het voertuig het begeeft). Dat houdt in dat een persoon verantwoordelijk is voor de schade die gemaakt is; of dat nu schade bij een persoon betreft of bijvoorbeeld bij een voertuig. Hij of zij moet de schade betalen en in sommige gevallen worden er nog andere stappen ondernomen.
Aansprakelijkheid gaat nog verder dan alleen ongelukken in het verkeer. Het kan bijvoorbeeld ook voorkomen dat je per ongeluk een kop koffie over de laptop van je zusje gooit. Of dat je een kras op de gloednieuwe auto van een collega maakt. Oeps. Hoewel je dit natuurlijk nooit expres doet is het wel nodig dat iemand ervoor betaalt. In dat geval komt een aansprakelijkheidsverzekering goed van pas. Zo'n verzekering dekt dergelijke ongelukken namelijk meestal. Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden omdat je op die manier voorkomt dat je in financiële problemen raakt.
Hoe zit dat met aansprakelijkheid op werk?
Wat interessant is om te weten, is dat het met aansprakelijkheid op werk vaak net even anders is geregeld. Wanneer je ergens werkt heb je uiteraard te maken met een aansprakelijkheid als werknemer tegenover werkgever. Het is afhankelijk van de branche waarin je werkt, maar de meeste mensen hebben op of door hun baan te maken met mensen en/of spullen van anderen. Werk je bijvoorbeeld in een kledingwinkel dan werk je in een pand dat niet van jou is en vaak ook nog eens met mensen (collega's en klanten). Veroorzaak je schade aan spullen van je werkgever, een collega of een klant? Dan is je werkgever meestal aansprakelijk.
Dat zit namelijk zo: je werkgever is verantwoordelijk voor zijn of haar werknemers. Zo moet zo iemand ervoor zorgen dat je in een volledig veilige omgeving kunt werken. Maar: uiteraard zijn er wel enkele uitzonderingen waarin betekent dat je als werknemer aansprakelijk bent. Zorg je bijvoorbeeld expres voor schade bij een persoon of aan een product, meubelstuk of iets anders dat met werk te maken heeft? Dan is het bonnetje voor jou. Dat is ook het geval wanneer je bewust roekeloos handelt, zoals het te hard rijden of het door rood rijden met een vervoermiddel. Soms gelden er andere regels binnen het bedrijf waar je werkt. Check hoe de bv als rechtsvorm in elkaar zit en de kleine lettertjes voor je er aan de slag gaat.
Wat is een rechtsbijstandverzekering en wanneer heb je dat nodig?
Naast de aansprakelijkheidsverzekering is er nog een verzekering die handig kan zijn in het dagelijks leven: de rechtsbijstandverzekering. Dat is een verzekering die de kosten (deels) dekt van hulp en advies bij een juridisch probleem. Word je bijvoorbeeld voor jouw gevoel onterecht ontslagen bij een bedrijf waar je al jaren werkt of heb je een plotseling probleem met de buren waar jullie niet uitkomen? In dat geval kan een jurist die in dienst is van je verzekeraar je helpen met dit soort juridische problemen. Dat is dus net even anders dan een aansprakelijkheidsverzekering, maar zeker niet minder hard nodig.
Er zijn verschillende situaties waarin een rechtsbijstandverzekering namelijk heel handig is. Heb je bijvoorbeeld een kast gekocht waar je niet tevreden over bent? En kom je er niet uit met de verkoper van de kast? Dan kun je als consument gebruik maken van je rechtsbijstand. Wat betreft je woonsituatie kan zo'n verzekering ook prettig zijn. Het dekt in veel gevallen hulp bij (menings)verschillen met je buren of een conflict rondom het huren of (ver)kopen van een woning. Let op: een rechtsbijstandverzekering biedt geen dekking bij conflicten die al lopen of die verwacht worden. Daarom is het een fijn idee om al over zo'n verzekering te beschikken.
Beeld: Gaby Barnes