Moeite met in slaap vallen? Deze 4 tips helpen

Voor als schaapjes tellen niet werkt.

Je hoort het steeds vaker: mensen die moeite hebben om in slaap te vallen. Zorgen maken, piekeren, nadenken over de toekomst en bezig zijn met wat niet goed is gegaan: vrouwen hebben hier een sterk ontwikkelde spier in. Je hoofd kan je niet zomaar uitzetten als je naar bed gaat, helaas. Maar hoe je overdag leeft, draagt wel degelijk bij aan de kwaliteit van je slaap. Met deze 4 tips val je sneller en rustiger in slaap.

1. Verbinding met je lichaam

We hebben het er vaak over als vrouwen: de hoeveelheid ballen die we in de lucht moeten houden. Hoe meer ballen, hoe meer druk we op onszelf leggen. En dit zorgt voor een drukke bovenkamer, oftewel, een hoofd dat continu gevoed wordt met gedachtes. Hoe meer we in en vanuit ons hoofd leven, hoe minder we doorhebben dat we ook nog een lichaam hebben. En die verbinding met je lichaam door de dag heen, is juist belangrijk om in slaap te vallen. Een fijn zacht kussen voor wat extra comfort ondersteunt uiteraard ook. Sta dus af en toe even stil, en stel jezelf de vraag: waar ben ik met mijn gedachtes en hoe voelt mijn lichaam?

2. Stopmomenten

Dergelijke stopmomenten door de dag heen zijn belangrijk. Als je pas op het moment dat je in bed gaat liggen onder je dekbed met zachte dekbedovertrek gaat kijken hoe het met je gaat, is de kans groot dat je lichaam nog in versnelling vier staat en je hoofd op stand ontploffen. Pak dus die momenten, als je bijvoorbeeld op de wc zit, in de gang loopt om iets te pakken, op de fiets, in de auto of als je in een meeting zit. Er zijn genoeg momenten in de dag waarop je de focus naar je lichaam kan verschuiven. Tip: voel je vingertoppen als je een mailtje typt.

3. De uren voordat je gaat slapen

De uren voordat je naar bed gaat, zijn bepalend voor je nachtrust. Neem deze uren eens kritisch onder de loep. Netflix kijken voordat je gaat slapen? We weten allemaal dat dit niet bevorderlijk is voor je slaap. Meestal kijken we dit omdat we afleiding zoeken, omdat we niet willen voelen hoe het werkelijk met ons gaat. De uren voordat je gaat slapen, zijn bedoeld om de dag af te bouwen. Dit betekent niet dat je de hele avond moet breien, maar kijk of wat je doet rust en verstilling brengt in je hoofd en lichaam, of niet.

4. Observeer je gedachtes

Veel van onze energie die we voor overdag hebben, gaat op aan onze gedachtes, en de verhalen, emoties en drama die we eromheen creëren. We zitten veel in ons hoofd en zijn vrijwel nooit in het moment zelf. Dit is vermoeiend, ook voor het lichaam. Doordat we zelden echt aanwezig zijn, liggen we ’s avonds in bed te malen over wat er die dag allemaal gebeurd is of wat er anders had moeten gebeuren. Train jezelf om wat meer aanwezig te zijn bij dat wat je doet en kijk wanneer je afdwaalt. Kom dan gewoon weer terug. In het begin moet je dit heel vaak doen, maar hoe meer je deze spier traint, hoe makkelijker je in de avond de dag kunt afbouwen en in slaap kan vallen.

Beeld: Unsplash, Chase Yi

Laatste nieuws