Dit is waarom het belangrijk is om altijd je loonstrook te controleren

En dit is hoe je dat het beste doet.

Elke maand kijken we weer reikhalzend uit naar ons salaris. Het moment dat we eindelijk weer uit eten kunnen of lekker kunnen shoppen – nadat alle vaste lasten eraf zijn gehaald, of course. De bijgeleverde loonstrook met al die lastige begrippen en vele cijfers bekijken we vluchtig. 'Zal vast wel kloppen', denken we steevast. Toch is het heel belangrijk om die loonstrook goed te controleren.

Loonstrook

Iedere maand ontvang je 'm weer in je mailbox: je loonstrook. Op deze salarisstrook staat een specificatie van je loon, zoals wat het brutoloon is, de bedragen waaruit dit brutoloon is opgebouwd, het aantal uren dat je werkt en ga zo maar door. Wanneer het eindelijk payday is zijn we echter meer geneigd te kijken op onze bankrekening dan naar dit salarisoverzicht. Helaas kan dit een grote (en dure!) fout zijn.

Controleren

Al die lastige begrippen die we voor de helft niet snappen en alle plusjes en minnetjes: de loonstrook is voor veel mensen niet bepaald makkelijk te begrijpen. Toch is het heel belangrijk om je salarisstrook elke maand onder de loep te nemen. In de meeste gevallen zal het overzicht kloppen, maar één foutje kan dure gevolgen hebben.

Te weinig of te veel salaris

Zo kan het zo zijn dat je door een rekenfout te weinig salaris op je bankrekening ontvangt. Misschien gaat het maar om een paar euro, maar op jaarbasis kan dit toch oplopen tot een flink bedrag. En daarnaast: je zou gewoon moeten ontvangen wat er in je contract staat vastgelegd. Het is daarom belangrijk om op tijd aan de bel te trekken, zodat de fout kan worden hersteld.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je juist te veel salaris krijgt. Een leuke financiële meevaller, zul je wellicht denken. Helaas is dit uiteindelijk vaak niet het geval. Wanneer je werkgever hier achter komt, zul je dit bedrag moeten terugbetalen. Als hij of zij er dan ook nog eens achter komt dat jij al die tijd al wist dat je maandelijks te veel op je bankrekening ontving, dan is dit niet bepaald gunstig voor jullie werkrelatie. Kortom: controleren, die loonstrook. Maar hoe doe je dat nou het best?

Hoe controleer je je loonstrook?

Voordat je je loonstrook kunt controleren, is het belangrijk om een paar documenten te verzamelen. Zo heb je naast je laatste salarisstrook ook je arbeidsovereenkomst, je pensioenreglement en eventueel de CAO waar je bedrijf onder valt nodig. Got it? Dan kun je nu beginnen. Wij loodsen je door de wirwar van cijfers en begrippen heen.

Brutoloon

Laten we beginnen bij het makkelijkste, het brutoloon. Controleer of het brutoloon op je loonstrookje overeenkomt met je arbeidsovereenkomst. Als je parttime werkt, is het belangrijk om na te rekenen of het parttimepercentage goed wordt doorberekend. Heb je promotie gemaakt? Dan komt daar natuurlijk een leuke financiële bonus bij kijken. Controleer of je nieuwe salaris goed op je loonstrook is overgenomen.

Loonheffingen

Het brutoloon is helaas niet het bedrag dat je uiteindelijk op je bankrekening gestort krijgt. Eerst krijg je nog te maken met loonheffingen. Deze bestaan uit loonbelasting, premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Simpel gezegd zijn dit de bedragen die je betaalt aan de overheid. Wil je weten of dit klopt? Dan zul je dit moeten controleren met de tabellen van de Belastingdienst. Voer je brutoloon in in de loonbelastingtabel op de website van de Belastingdienst. Als dit bedrag tussen twee bedragen invalt, kun je het beste het lagere bedrag nemen. In de kolom rechts kun je zien welk bedrag jij moet betalen aan loonheffing. In de meest standaard situaties kun je kijken in de kolom 'Jonger dan AOW-leeftijd' en 'met loonheffingskorting'. Als je twee banen hebt, mag je echter maar één keer loonheffingskorting gebruiken.

Pensioen

Hoeveel je per maand afdraagt aan pensioenpremie is bij elke werkgever weer anders. De pensioenregeling staat in de meeste gevallen vastgelegd in de CAO, dus het is heel belangrijk om deze erbij te pakken wanneer je je loonstrook controleert. Ook kan het zo zijn dat je een speciaal pensioenreglement hebt waar deze zaken worden besproken. Gemiddeld genomen draag je elke maand zo'n vijftien procent van de pensioengrondslag af aan pensioenpremies. In veel gevallen neemt je werkgever hier een (groot) deel van voor zijn rekening. Op je loonstrook zie je echter alleen het gedeelte dat jij moet afdragen. Of dit percentage klopt, kun je controleren in het pensioenreglement of de CAO.

Andere inhoudingen

Ben je bijvoorbeeld lid van een personeelsvereniging of volg je een studie vanuit je werk? Dan worden deze bedragen vaak ingehouden van je nettoloon. Deze bedragen horen op je loonstrook te staan. Reken na of al deze inhoudingen kloppen en controleer dit met het bedrag dat er op je salarisoverzicht staat.

Vergoedingen

Ook kan het zo zijn dat je juist vergoedingen krijgt, zoals een reiskostenvergoeding of vergoedingen voor je telefoon of een fitnessabonnement. Ook hierbij is het belangrijk om na te gaan of de bedragen die hiervoor staan aangegeven op je loonstrook overeenkomen met wat is afgesproken in je arbeidsovereenkomst.

Bron: HuffPost, Lindas Resources, Rijksoverheid | Beeld: Unsplash