Met deze 3 tips was je je haar als een pro

Een tricholoog deelt haar beste tips voor een gezonde coupe

De een wast haar lokken elke dag, de ander juist eens in de week. De een doet dit ’s ochtends, de ander weer ’s avonds. Wat er nou beter is voor je haar, daar zijn de meningen over verdeeld. Toch zijn haarexperts het erover eens dat je deze drie dingen zou moeten doen in je haarwasroutine.

Persoonlijk

Vraag je een paar vriendinnen of collega’s hoe vaak en hoe ze hun haren wassen, dan zul je veel verschillende antwoorden krijgen. Iedereen heeft ander haar met andere behoeften. Het wassen van je haar is dan ook een zeer persoonlijke aangelegenheid, weet ook haarstylist en tricholoog (trichologie is de studie van het haar en de hoofdhuid) Bridgette Hill. Toch zijn er een paar tips and tricks die iedereen aan zijn of haar haarwasroutine zou moeten toevoegen, vindt zij.

1. Probeer een pre-shampoo

Je haar nat maken en vervolgens een flinke dot shampoo erin, zo beginnen de meesten van ons onze doucheroutine. Volgens Hill slaan we echter massaal een stap over, namelijk de pre-shampoobehandeling. “Je wilt het haar altijd droog voorbehandelen met een soort voedende olie, zelfs je conditioner werkt”, legt ze uit aan mindbodygreen. “Je wilt altijd vocht in de haarvezel aanbrengen. Zie het als een spons: het absorbeert de voedingsstoffen en kan helpen de haarvezel te beschermen tijdens het wassen.”

Op zoek naar een pre-shampoo? Tegenwoordig zijn er veel speciale producten ontwikkeld om op je haren aan te brengen voor het wassen. Toch kun je ook gewoon iets gebruiken wat je al in huis hebt, zoals een haarolie of een conditioner. Kan je hoofdhuid wel een behandeling gebruiken? Dan raadt Hill citrusolie of oliën met citrus aan, omdat deze reinigende eigenschappen hebben. “Ze zullen de haarvezel niet hydrateren, maar ze zijn geweldig voor de behandeling van het microbioom van de hoofdhuid”, aldus de tricholoog.

2. Masseer de shampoo goed in

Je haar wassen met shampoo lijkt zo’n eenvoudig klusje. Haar nat, dot shampoo erin, even inmasseren tot het schuimt en weer uitspoelen. Job done. Toch komt er wel wat meer bij kijken. Volgens Hill is een van de grootste redenen waarom mensen bijvoorbeeld snel vet haar krijgen, dat we niet weten hoe we ons haar zouden moeten wassen. “De meeste mensen brengen de shampoo alleen aan op de lokken zelf. Veel mensen slaan de hoofdhuid hierbij over.” En dat is een echte faux pas als het op het wassen van je lokken aankomt.


Bedenk bijvoorbeeld hoe heerlijk het is om je haar te laten wassen bij de kapper. Alleen voor die heerlijke hoofdmassage leggen wij graag al een tientje extra neer. Toch is die hoofdmassage geen extra luxe; er is een reden waarom kappers hier aandacht aan besteden. Ze wassen namelijk niet alleen de haarwortel of de haarvezel, maar ze maken de hoofdhuid ook goed schoon. Zo word je haar een stuk minder snel vet.

Tip van ons: probeer eens een scalp brush. Breng wat shampoo aan op je hoofdhuid en masseer dit in met de haarborstel. Hierdoor wordt je hoofdhuid beter gereinigd en geëxfolieerd én krijg je meteen een héérlijke massage at home.

3. Kies een shampoo met een puntig mondstuk

Kan jouw hoofdhuid wel een oppepper gebruiken? Dan kun je het beste een shampoo met een puntig mondstuk gebruiken. “Zodat je de shampoo direct op de hoofdhuid aanbrengt”, legt Hill uit. Masseer de shampoo in totdat het gaat schuimen (eventueel met een scalp brush) en spoel het vervolgens uit met lauwwarm water. Zo voelt je hoofdhuid binnen no time weer fris en fruitig.

Bron: mindbodygreen | Beeld: iStock

Laatste nieuws