Van de een op de andere dag veranderde Oekraïne in een oorlogsgebied. In de nacht van woensdag op donderdag vielen Russische troepen hun buurland binnen. Het resultaat? Miljoenen Oekraïners die moeten schuilen of zelfs vluchten voor hun leven. Benieuwd wat jij kunt doen om Oekraïne te helpen? Wij zetten de beste opties voor je op een rijtje.
Geld doneren
Het klinkt heel cliché, maar toch blijft het de allerbeste manier om de burgers in Oekraïne te steunen: het doneren van geld. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Dit zijn een aantal van de goede doelen die gelddonaties aannemen:
- Het Rode Kruis: deze bekende hulporganisatie biedt humanitaire hulp aan – zowel in Oekraïne, als in omliggende landen. Daar vluchten nu veel Oekraïeners naar toe en is hulp hard nodig. Het Rode Kruis helpt bij de opvang en eventuele (medische) hulp.
- Giro 999: met een donatie aan Giro 999 steun je Stichting Vluchteling. Dit gironummer werd op donderdagochtend geopend, al snel na de Russische invasie. Stichting Vluchteling werkt samen met partnerorganisaties in de buurlanden van Oekraïne en zet het verzamelde geld in om onderdak, eten, en medicijnen te regelen.
- UNHCR: een minder bekende naam, maar daarom niet minder belangrijk. Dit is de VN-vluchtelingenorganisatie. Zij zijn ter plaatse in zowel Oekraïne als in de buurlanden, en verlenen hulp aan wie dat nodig heeft.
- Giro555: achter deze naam zijn elf hulporganisaties acties. Zij hebben op maandag 28 februari de handen ineengeslagen om opnieuw Giro555 te openen – wat alleen gebeurt bij ontzettend grote rampen. Onder meer Stichting Vluchteling, CARE Nederland, Oxfam Novib, Save the Children en UNICEF zijn hierbij betrokken.
Protesteren
Ook laat vredesorganisatie PAX weten dat het belangrijk is dat er gedemonstreerd wordt. Aan RTL Nieuws vertelt woordvoerder Marlous van’t Pad Bosch: “We horen van de Oekraïners dat zij willen dat hun verhaal zo veel mogelijk verteld wordt. Ga daarom demonstreren, spreek je eigen regering aan om sterker op te treden, om hardere sancties te uiten tegen Rusland.” Het afgelopen weekend waren er bijvoorbeeld al demonstraties tegen de oorlog in Amsterdam, Den Haag en Groningen. Houd vooral lokale kranten en nieuwssites in de gaten om te zien of er de komende tijd bij jou in de buurt nog protesten plaatsvinden.
Don’ts
Misschien zijn er wel meer dingen die je wilt doen. Zelf kleding of voedsel inzamelen, bijvoorbeeld. Maar toch is dat niet altijd het verstandigst, waarschuwt hoogleraar Paul Hoebink van de Radboud Universiteit. “Medicijnen verzamelen en opsturen is een specialisme. Ik snap dat mensen geschokt zijn, en dat ze dan de neiging hebben om gelijk actief te worden en te helpen, maar dat werkt niet altijd.”
Zo waarschuwt hij dat hij vaak heeft gezien dat er materialen worden ingezameld die overbodig zijn. “Noodhulp bieden is een vak. Laat het daarom over aan de professionals”, legt hij daarom uit aan RTL Nieuws. Theo Schuyt van de Vrije Universiteit Amsterdam waarschuwt bovendien voor de risico’s die je loopt wanneer je het heft in eigen hand neemt. “Je weet niet of je een land zomaar in of uit kan met je hulpgoederen. Logistieke lijnen worden namelijk vaak verscheurd in een oorlog, spullen blijven dan achter bij de grens.”
Het allerbeste is dus doneren aan professionele organisaties, die al banden hebben met hulporganisaties in en rond Oekraïne zelf. Schuyt vertelt: “Maak geld over naar organisaties die al geworteld zijn in het land. Of zoek uit welke bestaande organisaties in Nederland er banden hebben met Oekraïense organisaties.” Duidelijk!
Bron: Grazia, ELLE, RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Ehimetalor Akhere Unuabona